NSBiH: Komisija za propise odlučit će ko će biti pozvan na Skupštinu

Delegacija traži sastanke s Blaterom i Platinijem

alt

Nakon bečkog, Komitet za normalizaciju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održao je novi sastanak, prvi na tlu BiH.

Šestočlano tijelo, na čelu s Ivicom Osimom, koje je preuzelo sve ovlasti Izvršnog odbora NSBiH, najviše vremena posvetilo je upoznavanju sa stanjem u Savezu, analizi sastanka iz Beča te razgovorima o novom sazivanju Skupštine NSBiH, čiji će delegati morati usvojiti statut kako se Savez ne bi suočio s jednogodišnjom suspenzijom.

Zamjenski članovi

Sjednica Skupštine zakazana je za 26. maj u Sarajevu, a od Komisije za propise zatraženo je da najkasnije do utorka pošalje tumačenje o tome koji delegati trebaju biti pozvani.

– Prema važećem Statutu, potrebna su dva mjeseca da se izvrši izbor novih delegata, što kompromitira mogućnost da se do 26. maja delegiraju novi članovi Skupštine. Postoji još opcija zamjenskih članova, ali nismo sigurni da li bi oni postupili drugačije nego postojeći članovi. O svemu tome odredit će se Komisija za propise – pojasnio je generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković.

Komitet je odlučio poslati pisma namjere u FIFA-u i UEFA-u te zatražiti sastanke s njihovim čelnicima Sepom Blaterom (Sepp Blatter) i Mišelom Platinijem (Michel). Na tim sastancima delegacija Komiteta bila bi pojačana i ambasadorima Duškom Bajevićem, Sergejom Barbarezom i Farukom Hadžibegićem.

– Želimo ostvariti prve kontakte s ljudima koji su nam dobrodošli. Red je porazgovarati s njima, jer im mnogo dugujemo. Škoditi nam, u svakom slučaju, neće – pojasnio je Osim.

Vjerujem u ljude

Dok javnost traži drakonske mjere kojima bi se osiguralo usvajanje statuta i ukidanje FIFA-ine i UEFA-ine suspenzije, Švabo je ponudio mirnije tonove.

– Moje je da vjerujem u ljude. Svi smo mi nekada imali pravo na popravni. Zato ja ne bih toliko krivio delegate. Osim toga, kada vas neko drži za vrat pa vas pusti, često se desi da promijenite mišljenje – rekao je Osim te je dodao:

– Ako bude potrebno, ići ću i u Banju Luku, i u Mostar… Treba popričati s ljudima, da se ovaj Savez malo pogura. Meni je prednost to što nisam iz tih političkih krugova i što mogu normalno pričati s njima – dodao je Osim.

Komitet je odlučio organizirati i sastanke sa predsjednicima Sudijskog, Disciplinskog i Komiteta za takmičenje, na kojima bi se razgovaralo o završnici takmičenja u Premijer ligi i Kupu BiH.

Ljubojević: Borac želi u Evropu

Potpredsjedniku Komiteta Darki Ljubojeviću, inače sportskom direktoru Borca, upućeno je pitanje kakvi su bili komentari u Banjoj Luci na bečki sastanak, jer je on problematici sa statutom pristupio dosta razumno, za razliku od delegata iz Fudbalskog saveza Republike Srpske, koji ga odbijaju usvojiti.

– Nisam imao nikakvih problema. Nama, u Borcu, stalo je da idemo u Evropu. Do osnivanja Premijer lige BiH prošli smo kroz mnogo muka i patnje. Dva smo puta ispadali iz lige. Sada, kada smo uložili dosta truda i finansijskih sredstava da konačno napravimo zdrave temelje kluba, želimo ići u Evropu – rekao je Ljubojević.

Na pitanje vjeruje li da delegati iz FSRS mogu promijeniti mišljenje, odgovorio je:

– Teško je reći. U ovoj situaciji ne vjerujem, jer je malo vremena prošlo. No, treba im dati još jednu šansu, jer ih je neko, možda, naveo na pogrešna razmišljanja. Moramo im objasniti o čemu se ovdje radi – kaže Ljubojević.

NSBiH dužan 3,2 miliona KM

Članovi Komiteta upoznali su se i s finansijskom situacijom u Savezu. Trenutni dugovi NSBiH iznose skoro 3,2 miliona KM, ali kako je rekao Baković, oni su za 1,1 milion KM manji nego u 2009. godini.

– Nismo ludi da mislimo da možemo sve to riješiti, ali zato možemo nekome zakucati na vrata i pomoći da se situacija poboljša – rekao je Osim.

Sastanak s Dominkovićem?!

Komitet je za danas zakazao sastanak s delegacijom Nogometnog saveza Federacije BiH, dok će se s ljudima iz FSRS razgovarati narednog utorka.

No, ovdje moramo spomenuti jednu veliku nelogičnost koja se omakla FIFA-i i UEFA-i. Naime, u delegaciji NSFBiH, koja će pričati s članovima Komiteta, bit će i suspendirani član raspuštenog Predsjedništva i Izvršnog odbora NSBiH Iljo Dominković. On je, ujedno, i predsjednik NSFBiH.

Postavlja se pitanje kako je moguće da će Osim i njegovi saradnici imati sagovornika u troličnom Ilji, koji je na sjednicama Izvršnog odbora NSBiH te Skupštine Federalnog i NSBiH ponudio tri različita mišljenja o usvajanju statuta? Osim toga, Dominković je izbačen iz Saveza kao član bivšeg Izvršnog odbora.

(Avaz)