"Zmajevi“ odigrali odlično, pobijedili i otvorili put ka Ukrajini i Poljskoj

U sjajnoj atmosferi stadiona Bilinog polja u Zenici, naša nogometna reprezentacija je u četvrtoj utakmici grupe D kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine, upisala zasluženu pobjedu nad Rumunijom slaveći rezultatom 2:1.

Izabranici Safeta Sušića krenuli su ofanzivno. U 10. minuti Misimović je isprobao svoj šut, ali je golman Rumuna, Costel Pantilimon, odlično intervenisao. Samo minut kasnije, Mujdža je ubacio oštru loptu u šesnaesterac gostiju, ali je Džeko prabacio gol.

Dobar slobodnjak u 17. minuti izveo je Zvjezdan Misimović, međutim, lopta je otišla uz lijevu stativu i van gola Rumuna.

Pet minuta nakon toga Džeko je pokušao iznenaditi Pantilimona, no i ovaj put čuvar mreže Timisoare je sjajno intervenisao i izbacio loptu u polje.

Gosti su došli u vodstvo u 29. minuti. Lopta je u kaznenom prostoru stigla do Maricae koji je iz voleja pogodio za 0-1. Lopta je na putu do gola zakačila jednog bh. reprezentativca i prevarila Hasagića.

Napadi “zmajeva” su nakon pogotka bili stihijski. Pred kraj prvog dijela, izdvajamo pokušaj Misimovića u 43.minuti, ali je ponovo izvanredno intervenisao gostujući golman. Izabranici Răzvana Lucescog otišli su na odmor s golom prednosti.

Naši su u nastavku krenuli još ofanzivnije. U 50. minuti bilježimo sporni momenat. Džeko je šutirao premko gola, a lopta je u ruku pogodila Gojana. No, španski sudija nije pokazao na bijelu tačku.

Poravnanje je stiglo u 63. minuti. Na lijevoj strani Lulić (koji je po mnogima bio najbolji pojedinac meča) izborio je slobodan udarac. Misimović je odlično centrirao, a Ibišević glavom poentirao za 1-1.

Četiri minute kasnije Lulić je sa nekih desetak metara dobro pucao, ali je lopta okrznula stativu. “Zmajevi” su nastavili napadati.

Ponovo je Lulić pripremio odličnu priliku za Misimovića koji je u 81.minuti prebacio gol.

Ofanziva se nastavila. Pjanić je fantastično šutirao, a Pantilimon izbio loptu u korner iz kojeg smo postigli gol. Ubacio je veznjak Lyona, a Džeko je glavom pogodio za 2-1 na oduševljenje bh. navijača na Bilinom polju.

Rezultat se do kraja nije mijenjao. Ova pobjeda otvara bh. reprezentaciji put ka Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj.

Nakon pobjede, selektor Sušić je izjavio da mu je ovo najdraža pobjeda kako u igračkoj, tako i u karijeri selektora. On je dodao kako se nada da 1. aprila neće doći do najavljene suspenzije NS BiH. Vedad Ibišević je, komentarišući svoj gol na večerašnjoj utakmici, rekao da je plod napornog rada i uigravanja na treninzima reprezentacije. Obojica su se zahvalila publici koja ih je motivisala u teškim trenutcima izuzetno važne utakmice u kojoj je naša reprezentacija zasluženo upisala tri boda.

Rezultati grupe D kvalifikacija za EP 2012. u Ukrajini i Poljskoj:

– petak:
Luksemburg – Francuska 0:2

– subota:
Bosna i Hercegovina – Rumunija 2:1
Albanija – Bjelorusija 1:0

Tabela:

1. Francuska 5 4 0 1 8:1 12
2. Bjelorusija 5 2 2 1 3:1 8
3. Albanija 5 2 2 1 4:4 8
4. Bosna i Hercegovina 4 2 1 1 6:5 7
5. Rumunija 4 0 2 2 2:5 2
6. Luksemburg 5 0 1 4 0:8 1

 

(FENA)