Čolaković: Ovo je kraj NSBiH, nema šanse da izglasamo novi Statut

Imamo svakakvih problema, Statut nije jedini, kaže Iljo Dominković

Uporni UEFA-ini i FIFA-ini emisari Marcel Benz i Eva Pasquier održali su jučer novi sastanak s članovima Predsjedništva Nogometnog saveza BiH u vezi sa usvajanjem novog Statuta NSBiH, ali bez konkretnog zaključka.

Zapravo, zaključka nije ni moglo biti, jer su Sulejman Čolaković, Bogdan Čeko i Iljo Dominković toliko razjedinjeni da se ni dvojica od njih trojice ne bi mogla dogovoriti kako da glasaju o tome treba li kafa koju žele naručiti, biti sa mlijekom ili ne.

Ljudske nade

Zbunjenom Benzu i Pasquieru ostalo je samo da kao papagaji ponavljaju ono što su rekli već bogzna koliko puta do sada, a sve se svodi na jedno – Nogometni savez BiH i njegove reprezentativne selekcije, zvaničnici, sudije i klubovi bit će suspendirani 1. aprila ako delegati Skupštine Saveza 29. marta ponovo odbiju usvojiti novi Statut. Benz i Pasquier jasno su rekli da neće biti prolongiranja roka niti selektivne primjene suspenzije.

A kakva je situacija, Statut neće biti usvojen. Svi delegati iz FSRS i dio iz NSFBiH ne žele novi Statut, čak ni po cijenu suspenzije. Dogovora o tome nema ni u Izvršnom odboru Saveza, čiji su bošnjački članovi za, a svi ostali protiv Statuta.

U Predsjedništvu NSBiH, Čolaković je za, Čeko protiv, a Dominković ponekad za, a ponekad suzdržan. Pa kako može biti zaključak?

– Ljudski i sportski je nadati se da će se nešto desiti, ali sjednica Skupštine se bliži, a stanje se ne mijenja. Ja sam za novi Statut i jednog predsjednika, ali ne mogu ja utjecati na ostale članove i delegate. To je čista politika. Mislim da nema šanse da se izglasa novi Statut i to je, onda, kraj – kaže Čolaković. 

Dominkovićeva priča je malo drugačija. Hrvatski član Predsjedništva NSBiH, koji je na sjednici Skupštine Federalnog saveza glasao za novi Statut, a na Izvršnom odboru NSBiH bio suzdržan, kaže da se najviše pričalo o organizaciji Skupštine, a na pitanje ima li šansi da se izglasa novi Statut NSBiH, rekao je:

Opći zadatak

– Mi imamo svakakvih problema, nije Statut jedini. Imamo sumnje o verifikaciji delegata iz kantonalnih saveza. I to je problem. UEFA i FIFA ostavile su odgovornost na delegatima. Oni odlučuju o sudbini bh. fudbala, jer su oni ti koji glasaju – rekao je Dominković.

Na ponovljeno pitanje šta misli kakve su šanse da se hrvatski i srpski delegati predomisle, on se nasmijao:

– Ne bih ja to tako dijelio. To je opći zadatak za sve – rekao je Dominković.

Bogdan Čeko nije se javljao na telefon, ali nije ni morao, jer on nije za Statut i ne želi da NSBiH izbjegne suspenziju. Nemamo ga šta pitati.

Ne žele ozdravljenje

Čolaković kaže da je Benc ponovo govorio o tome šta će se desiti ako Statut ne bude usvojen – suspenzija Saveza i svih njegovih članova te formiranje Odbora za konsolidaciju. Bošnjački član Predsjedništva NSBiH tvrdi da problemi time neće biti riješeni.

– Taj odbor trebao bi, valjda, krenuti od početka, ali se pitam ko će iz RS ući u taj odbor? Ko će ući iz zapadne Hercegovine? Nema šanse da će bilo ko od njih imati želju, jer oni ne žele ozdravljenje bh. fudbala. To sam jučer rekao nekoliko puta. Zato mislim da je suspenzija kraj – kaže Čolaković.

Sastanak sa Predsjedništvom BiH

Benz je izražavao želju da se sastane sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali od toga nije bilo ništa, jer su oni imali druge obaveze. Stoga su FIFA-ini i UEFA-ini emisari mogli samo napustiti BiH i reći da će doći na sjednicu Skupštine NSBiH, ali samo kao gosti, bez ikakvih uvjeravanja bilo koga da glasa za Statut.


(Avaz)