Možda jednog dana zaigram za BiH

Ja sam potpisao zahtjev za promjenu košarkaškog državljanstva, što znači da želim igrati za svoju domovinu BiH. To sam rekao i ljudima iz KSS. KSBiH je već na adresu FIBA-e proslijedio moju izjavu i zahtjev. Međutim, nije išlo sve onako kako sam očekivao – kaže Preldžić

Put od anonimnosti do slave za Emira Preldžića (19) bio je put iz rodnog Žepča u Sloveniju. Iz Žepča, grada koji nema ni čestitu sportsku dvoranu, ponikli su i Ivica Marić, nekadašnji njemčki reprezentativac Dražen Tomić, te sadašnja turska i evropska zvijezda, Emir Preldžić. Kuriozitet je što nijedan nikada nije obukao dres košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine!

Emir Preldžić, kako stvari stoje, vjerovatno nikada neće zaigrati za BiH. Mladi slovenski reprezentativac briljirao je 2006. godine na Evropskom prvenstvu u Turskoj za mlade. Slovenija je završila na trećem mjestu, a Preldžić (206 cm) bio je njen ponajbolji igrač. Nezvanično, Preldžić je po ocjenama trenera MVP igrač, iako je ta titula otišla u ruke Turčina Ilyasove. Preldžić je za “San” govorio o svemu pomalo.

Počeo u Zenici

– Moju pravu, ozbiljniju košarku, počeo sam igrati u Zenici. Sve zahvaljujući ocu Senadu, bivšem košarkašu koji me je prvi put doveo u dvoranu i ”zarazio” basketom – kaže Emir Preldžić, bivši član slovenskog Geoplin Slovana.

U Zenici je odradio kadetski i juniorski staž, te jednu sezonu u prvom timu. Nije dugo trebalo da talentovanog dječaka zapaze slovenski skauti.

– Zvali su me iz ljubljanske Olimpije i tako sam otišao u Sloveniju. No, oni su željeli potpisati sa mnom ugovor na šest godina, što meni nije odgovoralo. Onda su se javili iz Triglava, tako da sam jednu sezonu proveo u Kranju. Dosta sam radio na sebi, trenirao, dokazivao se i onda su došli iz Geoplin Slovana. Ponudili su mi četvorogodišnji ugovor i tako sam otišao tamo.

Preldžić nije ni prvi, a vjerovatno ni posljednji Bosanac i Hercegovac koji je afirmaciju stekao u drugim državama. Poznato je da ranijih godina ljudi u Košarkaškom savezu BiH ne bi prepoznali talenta ni da se sudare s njim.

– Nakon prve godine provedene u Sloveniji, zvali su me iz KSBiH i pitali da li bi igrao za reprezentaciju. Odgovorio sam potvrdno i rekao da mi pošalju fax sa pozivom na klub. Nikad ga nisu poslali. Bilo mi je krivo, ali sam se pomirio da me očito ne žele. Zato sam i prihvatio ponudu Slovenaca da igram za njih kad su se javili i pozvali me na razgovor.

Mudri Slovenci su brzo prokužili kakav je Preldžić potencijal. S visinom od 2,06 centimetara, posjeduje sjajnu tehniku i šut. Odlično se snalazi u igri pod košem. Miroslav Muta Nikolić, selektor mlade reprezentacije Srbije, koja se okitila zlatom u Turskoj, na pitanje ko mu se najviše dopao, bez razmišljanja je odgovorio – Emir Preldžić. Selektor mladih slovenačkih nada Mir Alilović poznavao ga je još iz Slovana. Dao mu je prosječno 38 minuta po utakmici, a Emir je u prosjeku bilježio 20,8 koševa i 9,6 skokova po utakmici. NBA statistika.

Priznaje da je u početku osjećao nelagodu, jer igra za reprezentaciju druge države.

– Bilo mi je žao što ne mogu igrati u dresu svoje zemlje. Nije mi bilo nimalo jednostavno, osjećao sam se kao stranac iako me niko na taj način nije gledao. Kad sam odigrao prvu utakmicu, osjećao sam neku vrstu kajanja zbog tokvag poteza. Vremenom se sve promjenilo. Postao sam domaći, igrači i treneri su me sjajno prihvatili.

Tanjević prepoznao talenat

Premda su neki odmah prozvali Mensura Bajramovića i okrivili ga zbog činjenice da Preldžić igra za Sloveniju, a ne za BiH, mladi krilni centar Geoplina kaže:

– S Bajramovićem nikada nisam imao kontakt, niti je on imao kakvog utjecaja na moju karijeru. Kada sam ja bio u mlađim kategorijama, on je vodio prvi tim. Meni je prvu pravu priliku pružio Marko Trbić. On me je “gurnuo u vatru”.

Osim Preldžića, iz Slovana je u evropsku košarku krenuo još jedan naš dragulj. Mirza Begić 2,19 cm visoki centar sada nosi dres slavnog Real Madrida.

– Ja sam potpisao zahtjev za promjenu košarkaškog državljanstva, što znači da želim igrati za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. To sam rekao i ljudima iz Košarkaškog saveza Slovenije. Košarkaški savez BiH je već na adresu FIBA-e proslijedio moju izjavu i zahtjev. Međutim, nije išlo sve onako kako sam očekivao, tako da nisam mogao obući dres BiH. Ne znam šta me u budućnosti čeka, vidjet ćemo…

U Fenerbahceu je postao sjajan igrač. Bogdan Tanjević je u njemu prepoznao talenat. Forsirao ga je da igra na nekoliko pozicija, pa sada Preldžić kao rijetko koji košarkaš u Evropi, jednako uspješno prenosi loptu kao playmaker, pogađa iza linje 6,75 kao bek-šuter, a skače kao centar. Pravi “all round” igrač.

U Feneru sam zadovoljan. Nakon Tanjevića, sada je tu Spahija, sjajan trener s kojim imam odličan odnos. Igram dobro, zadovoljan sam. Imamo dobru ekipu, tu su pored turskih i američkih igrača i Marko Tomas i Roko Ukić. S njima pričam na našem jeziku. Mislim da ćemo tek naredne sezone napraviti vrhunski rezultat u Euroligi, a to je plasman na final four.Preldžić je u Feneru svaki dan sa bivšim bh. reprezentativcem Damirom Mršićem.

– On mi je u početku puno pomogao. Ostao je u klubu i nakon završene karijere. Odličan je čovjek, a kakav je igrač bio o tome je suvišno govoriti – rekao je Preldžić na kraju razgovora za “San”.


Uživa na pecanju

U slobodno vrijeme kojeg ima vrlo malo, Preldžić se opušta pecajući.

– U Žepču rado pecam na rijeci Bosni, a u Sloveniji sam često išao na neka od jezera. Dok sam igrao u Sloveniji, upisao sam i fakultet i to DIF u Ljubljani – otkrio je Emir.

Poziv iz Bosne

Preldžića su, istina kasno, zvali iz iz redova najboljeg košarkaškog kluba iz BiH – Bosne.

– Dobio sam poziv da dođem u Bosnu, ali bilo je kasno. Već sam odabrao Sloveniju, tako da nisam mogao da dođem. Šteta je što Bosna u svoje redove ne dovodi najbolje iz naše države – rekao je Preldžić.

Ne razmišlja o NBA, mašta o Barceloni

Emir Preldžić je izabran kao 57. pick od strane Phoenixa, ali je u toku iste večeri promijenio čak četiri kluba. Prvo su ga Sunsi poslali u Orlando, ovi u Oklahomu, da bi ga onda Oklahoma poslala u Cleveland Cavalierse. Najbolji evropski klub, onaj u čijem bi dresu volio igrati za Emira je Barcelona.

– Želja mi je da jednog dana obučem njihov dres. Barca je sjajan klub, svakom igraču je čast igrati u takvom timu. NBA? Za sada se uopće ne obazirem na NBA ligu.


(SAN)