Ušanović novcem Saveza finansirao advokate

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine nalazi se u ogromnim dugovanjima, ali ih to ne spriječava da finansiraju advokate osuđenika u svojim redovima.

Kako nam je potvrdio predsjednik N/FSBiH Sulejman Čolaković, nekadašnji generalni sekretar N/FSBiH Munib Ušanović novcem je iz kase Saveza finansirao svoju odbranu pred sudom, na kojem je optužen upravo za pronevjeru sredstava?!

Naime, i ptice na grani već znaju kako su Miodrag Kureš i Munib Ušanović osuđeni na Pretresnom vijeću Odjela II Suda Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom za krivično djelo utaje poreza iz člana 210. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 273. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije BiH (KZ FBiH) i produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te osuđeni na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po pet godina.

Međutim, ni ova presuda nije mogla udaljiti Muniba Ušanovića iz N/FSBiH, te je “vječni generalni sekretar” prekomandovan na samo za njega smišljenu funkciju sekretara za reprezentovanje fudbala, pa je Ušanović i dalje ostao duboko upleten u sve odluke N/FSBiH.

Njegov nasljednik na mjestu generalnog sekretara Jasmin Baković nije ništa drugo do produžena ruka Muniba Ušanovića i Sulejmana Čolakovića, te je na ovoj funkciji samo formalno, a odluke i dalje donose ljudi koje stoje iza njega.

Tu priči nije kraj. N/FSBiH je izdvajao sredstva iz svoje kase za odbranu Ušanovića i Kureša. Prema informacijama do kojih smo došli, radi se o sumi od 88.000 KM.

Da je Munib Ušanović sam sebi uplaćio sredstva iz kase N/FSBiH potvrdio nam je i predsjednik N/FSBiH Sulejman Čolaković, koji je u svom stilu, “nemojte mene, ništa ja ne znam”, ipak rekao kako je nekadašnji generalni sekretar sredstvima saveza plaćao svoje advokate.

“Nemojte mene pitati za to, otkud ja znam. Znam da pare nije davalo Predsjedništvo već generalni sekretar. Munib je sam sebi davao pare. To je on dao”, kaže Čolaković.

“Generalni sekretar je jedini koji je mogao davati pare iz kase. Pa nije mogao portir dijeliti novac”, dodao je Čolaković, koji nije precizirao da li je i sadašnji generalni sekretar Jasmin Baković bio isto tako široke ruke kao i njegov predhodnik Ušanović.


(SportSport)