Igrajte miševi, jebale vas pare!

Čini se da je lakše bilo okupiti fudbalsku reprezentaciju BiH u vrijeme agresije na našu domovinu nego ovih dana. Nikakvi razlozi tada nisu mogli spriječiti istinske patriote (najbolje fudbalere koje je BiH imala u to vrijeme) da obuku dres sa ljiljanima, izađu na međunarodnu scenu, zagrle se dok svira „Jedna si jedina“ i da onako ponosno pronose ime naše nezavisne domovine svugdje po svijetu.

Okupljanje najboljih bh. reprezentativaca nisu mogli spriječiti : profesionalni ugovori, vremenske razlike, kilometri, jebene vize (koje je upravo tada bilo teško dobiti), gripa, ospice, šarlah, male boginje, velke boginje, dijareja (kod nas popularan i kao „proljev“), upala grla, fistula na „šestici“, nadrkana zaručnica koja upravo u tom periodu ima „plodne dane“ i kamara sličnih izgovora.

U to vrijeme agresije kada su se i komšije i susjedi trudili da zatru trag i postojanje Bosne i Hercegovine odigravaju se dvije, ISTORIJSKE, fudbalske utakice koje su udarile temelje našem fudbalu, ali i direktno promovirali našu državu Bosnu i Hrercegovinu. Naime u Genku (Belgija) održan je susret Genk – Humne zvjezde BiH, na kojoj smo pobijedili rezultatom 4:2., a samo tri dana nakon toga igrali smo sa Kaiserslauternom u Koblenzu gdje smo izgubili.

Zbog čega je važno pomenuti ove utakmioce i početak stvaranja fudbalske reprezentacije BiH?

Pa postoji više razloga, ali pametnom će biti jasnije samo ako je pogleda sastav koji je nastupao za Bosnu i Hercegovinu u ove dvje istorijske tekme. Znači, sastav reprezentativaca Bosne i Hercegovine bio je sljedeći: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić, Refik Šabanadžović, Suad Katana, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Mehmed Baždarević , Demir Hotić , Blaž Slišković, Safet Sušić, Haris Škoro, Semir Tuce, Meho Kodro, Predrag Jurić, Husref Musemić, Senad Merdanović, Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić, Ibrahim Duro i Edin Hadžialagić.

Prva zvanična utakmica naše repke odigrana je 30.11. 1995. g. protiv Albanije i tada smo izgubili 2:0. Za naš tim su nastupali: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić, Sait Fazlagić, Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić, Amir Osmanović, Asim Hrnjić, Almir Turković. Selektor je bio: Fuad Muzurović.

Ono što nam smeta je da pojedini fudbaleri ne pokazuju respekt prema državnom dresu. Ono što nas još više pizdi jeste činjenica da se te i takve “zvijezde” ne odazivaju na poziv (ili u “zadnji čas” otkazuju svoj dolazak) selektoru Safetu Sušiću.Onom istom čovjeku koji je među prvima promovirao fudbal nezavisne države Bosne i Hercegovine. Takvi bi najradije da igraju samo odlučujuće kvalifikacione reprezentativne susrete (po mogućnostima sa nekom od TOP 20 svjetskih reprezentacija), a koje će biti adekvatno medijski i menadžerski propraćene. Tada bi se i potrudili da daju sve od sebe, pa možda i koju kap znoja da ostave na terenu.

Ako se vratimo na početak priče i vidimo u kakvim uslovima smo uspjevali okupiti najbolje od najboljih, onda se svi trebamo zapitati da li sada zaista trebamo trpiti ponašanja pojedinih fudbalera i njihov odnos prema državnom dresu?

Da li su dva-tri igrača zaista bolja i vrijednija o ostalih koji su spremni da daju sve od sebe za Bosnu i Hercegovinu bez obzira da li se igra prijateljska ili kvalifikaciona tekma?

A možda će neki reći da mi nismo toliko velika zemlja pa da imamo taj luksuz da se odreknemo usluga nekih od vrhunskih igrača. Sigurno je najteže selektoru Safetu Sušiću koji se mora pozabaviti ovim problem i odlučiti da li i na koji način sankcionisati fudbalere koji “eskiviraju” odziv državnoj repki Dodatni pritisak na Papeta (ne)namjerno vrši dio javnosti i pojedini novinari kojima od početka on nije selektor “po mjeri”, jer za razliku od svog predhodnika, on se ne zalijeće sa bombastičnim izjavama, ne stvara euforiju i stvari definiše i naziva onakvima kakve zaista i jesu. Ostaje nam da Papetu i momcima koji obuku sveti dres Bosne i Hercegovine poželimo svu sreću.

Kao i uvjek BHF će i u Americi biti uz vas…

Iz blata do zvijezda….i nazad.

{youtube}6bmEv80WR0c{/youtube}

Nas ne možete kupit’…

BHF Press