Sabit Hadžić za istoriju, Langford ili Anderson za podvig

Bh. selektoru će nastup u Litvaniji biti četvrto EP, po čemu je apsolutni rekorder

Kada bi naša košarkaška selekcija bila kompletna na EP, u što svi želimo da silno vjerujemo, onda bi se imali nečemu nadati jer niti jedne kvalifikacije nije igrala u najjačem sastavu. Uvijek je neko nedostajao, a u posljednja dva ciklusa ta je brojka bila čak i dvocifrena.

No, «Eurobasket 2011» trebao bi biti turnir na kojem ćemo imati najbolji sastavu u proteklih nekoliko godina i sigurno je da ćemo sa mnogo optimizma dočekati EP.

Na papiru imamo ekipu koja je u stanju da nadigra i mnogo jače selekcije o čemu svjedoče sjajne euroligaške partije Nihada Đedovića, Mirze Teletovića, Kenana Bajramovića, Ratka Varde. Naravno, ne treba zaboraviti ni ostale igrače, a još kada bi se tu našao i jedan novi Amerikanac, «ubica» sa prosjekom od nekih 15-tak poena po meču, stvari bi izgledale još ljepše i bolje…

Znaju to u KS BiH, pa marljivo rade na tome, a zadovoljstvo ne krije ni selektor Sabit Hadžić kojem će ovo prvenstvo Evrope biti četvrto, po čemu je apsolutni rekorder i jedan od rijetkih kojima je to ikada ošlo za rukom.

 

Keith Langford

«Što se tiče Amerikanaca koji bi mogli zaigrati za BiH, tu su bekovi Keith Langford iz Himkija i Alan Anderson iz Barcelone. Naravno, o svemu je još rano govoriti, ali s igračima njihove klase sigurno je da bi dobili dodatni kvalitet», istakao je naš selektor u razgovoru za Oslobođenje.

Alan Anderson

Podsjetimo, Alan Anderson prošle se godine nudio selekciji Hrvatske, ali se tadašnji izbornik Jasmin Repeša oglušio na njegov upit, tačnije, nije bio zainteresiran.


(SCsport)