U kakvoj atmosferi rukometaši BiH dočekuju kvalifikacije za EP

Maðari ne mogu raèunati na Naða i Eklemoviæa, Makedonci promijenili selektora

 Image

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoænjim treningom u Vara¾dinu zapoèela je pripreme za prva dva kvalifikacijska duela, protiv Maðarske u èetvrtak u Sombateliju i protiv Makedonije u nedjelju u sarajevskoj Skenderiji.

Veliko takmièenje

Veæ na startu kvalifikacija odreðene nedoumice bit æe otklonjene – moæi æemo se uvjeriti da li s pravom ili ne od ove skupine rukometaša trebamo oèekivati plasman na jedno veliko takmièenje, ovog puta na Evropsko prvenstvo u Srbiji 2012. godine.

U ranijim izjava za bh. medije igraèi su, veæinom, zastupali stav da ovaj tim ima mo¾da najveæe šanse za plasman na završnicu jednog velikog meðunarodnog takmièenja.

– Posmatrajuæi ovaj sastav, a to sam i ranije smatrao, mislim da je ovo najbolja generacija naših rukometaša ikada. Hoæemo li se plasirati na jedno veliko takmièenje, sada zavisi iskljuèivo od nas samih.

Dobili smo relativno dobru grupu, ne mo¾emo reæi da se s nekim ne mo¾emo nositi, ali kako bismo napravili nešto, moramo se svi stisnuti – i igraèi, i struèni štab, i ljudi iz Saveza… Svi zajednièki moramo upregnuti snage. Ako se to desi, plasman na Euro neæe biti upitan – izjavio je prvi artiljerac ove ekipe Edin Bašiæ.

Za njegovim uslugama vapilo se dugi niz godina. Zbog porodiènih problema, koji su, sreæom, imali pozitivan epilog, Bašiæ se vratio u reprezentaciju i donio novu dimenziju.

Za razliku od ciklusa od prije dvije godine, kada smo se s Rusijom i Srbijom borili za plasman na Euro, selektor Vojislav Raða moæi æe raèunati i na Nikolu Prcu, koji, nezadovoljan statusom kod Halida Demiroviæa, tada nije ¾elio igrati za reprezentaciju.

– Mislim da su ove kvalifikacije posljednja šansa ove generacije. Imamo sve preduvjete za plasman na EP, a ako to ne uèinimo, onda smo rekli svoje i neki mlaði momci trebaju doæi – kazao je Prce.

On je nastupao i u januarskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvu u Švedskoj 2011., ali takoreæi bez ijednog ozbiljnog treninga. Sada je bek Puerto Segunda potpuno zdrav, fizièki i psihièki potpuno spreman, a posljednje igre sugeriraju da je u staroj formi.

Stalno rotiranje

Tu je i Marinko Keleèeviæ, koji se na nekoliko prijateljskih utakmica pokazao kao veoma dobro rješenje te æe sa "starom gardom" Mirsadom Terziæem, Adnanom Harmandiæem, Damirom Doborcem, koji igraju u najjaèim ligama i veoma jakim klubovima, èiniti impozantnu vanjsku liniju. Vojislav Raða definitivno æe biti na slatkim mukama.

– S igraèima koje imamo, teško je odluèiti se za najbolju vanjsku postavu, ali imamo dobre opcije i na drugim mjestima. U svakoj utakmici mo¾emo raèunati na 16 igraèa, stalno æemo ih rotirati, a na parketu æe najdu¾e ostati ona postava koja bude najbolje funkcionirala – kazao je Raða.

Za razliku od njega, Maðari su u stanovitim problemima. Njihov selektor Lajoš Moèaji neæe moæi raèunati na desnog Lasla Naða (Laszlo Nagy) i na srednjeg beka Nikolu Eklemoviæa.

Makedonci, pak, pro¾ivljavaju turbulentan period s obzirom na to da je prije samo nekoliko dana Ljubomir Savevski napustio kormilo, a zamijenio ga je Zvonko Šundovski. Sve su to èinjenice koje ulijevaju nadu u dobar start, ali… prièekajmo još nekoliko dana.

Veliki ugled Šariæa

Mjesto na kojem smo najviše pojaèani je golmansko, nakon Enida Tahiroviæa, koji je èesto znaèio bar pola ekipe, sada smo bogatiji za jednog od najboljih golmana u Evropi, Barceloninog Danijela Šariæa, koji nam neæe biti od pomoæi samo zbog svojih odbrana nego i zbog ogromnog ugleda koji u¾iva.

Meðu golmanima je i standardni dvojac – Nebojša Grahovac, koji je odlièan u Šamberiju, te Adnan Šabanoviæ, koji se posebno razbrani protiv najjaèih.

 

(Avaz)