Sušić: Albanci me nisu impresionirali, nemaju kvalitet koji posjeduje tim BiH


S pobjedom bismo ostali meðu kandidatima za prva dva mjesta, s tim da ni remi nije loš, jer æemo nakon Tirane imati još sedam utakmica u kvalifikacijama – kazao je Sušiæ

Image 

Safet Sušiæ je juèer (ponedjeljak) taèno u 13 sati potpuno miran došao na okupljanje reprezentacije BiH na Ilid¾i pred va¾an kvalifikacijski susret u borbi za Euro protiv Albanije.

Naš najbolji tim u petak, 8. oktobra, gostuje u Tirani, gdje æe u susretu sa direktnim rivalom za drugo mjesto pokušati nadoknaditi propušteno protiv Francuske na Koševu.

Selektor reprezentacije BiH svjestan je va¾nosti susreta, ali su u razgovor s njim ne osjeti nervoza pred va¾an ispit njegovih izabranika. Sušiæ sa optimizmom doèekuje treæi susret našeg najboljeg tima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Po mnogima i odluèujuæi…

Borba za Euro

– Ako izgubimo došli bismo u nezgodnu situaciju, tako da se ne smije dogoditi da Tiranu napustimo pora¾eni. S pobjedom bismo ostali meðu kandidatima za prva dva mjesta, s tim da ni remi nije loš, jer æemo nakon Tirane imati još sedam utakmica u kvalifikacijama – kazao je Sušiæ.

Kakva je atmosfera u ekipi i da li mo¾emo igrati na „nulu“ u Tirani?

– Atmosfera je prema prvim informacijama dobra. Igraèima sam dao slobodno do veèeras, jer æe im to biti jedini momenti kada mogu malo predahnuti. Od utorka kreæe potpuno drugi re¾im rada. Što se tièe igre u Tirani, Albanija nije tim protiv koje mo¾ete igrati na remi. Pokušat æemo prikazati našu igru.

Šta se moglo snimiti iz video zapisa koje ste pregledavali proteklih dana?

– Da su ekipa koja se dobro brani, ali i koja teško dolazi do protivnièkog gola. U meèu sa Luksemburgom pobijedili su 1:0, ali se isto tako mogao susret završiti bez pobjednika. U Rumuniji su imali dobrih perioda igre.

Da li Albanija ima kvalitet da nas mo¾e iznenaditi?

– Sumnjam. Iz svega viðenog smatram da oni nemaju kvalitet koji mi posjedujemo. Ako vidite u kojim klubovima igraju Francuzi, te naši reprezentativci, ista takva razlika u kvaliteti je izmeðu naših i albanskih reprezentativaca.

Oslabljeni domaæini

Oslabljeni su u zadnjoj liniji, stoper Debatik Curi (Curri) neæe igrati zbog povrede?

– To je dobra vijest za koju nisam znao. U svakom sluèaju im je sada zadnja linija osjetno oslabljena.

 I za Canu iz Galatasaraja su pojedini mediji javili da je na listi povrijeðenih?

– „Povredu“ Cane sam provjerio. Znam da je igru napustio u 25. minuti, ali ne zbog povrede, veæ što je djelimièno kriv za primljeni gol protiv Karabuka. Inaèe, Cana u zadnje vrijeme ne igra na vrhunskom nivou. U Galati je èesto povrijeðen i njegova igra nakon odlaska iz PS®-a, Marseja i Sanderlenda je u silaznoj putanji.

Sa kakvim napadaèima naš rival raspola¾e?

– Vjerovatno æe igrati sa jednim napadaèem. To je mjesto rezervisano za Bogdanija iz italijanske Æezene. Igrat æe i Salihi, strijelac gola protiv Luksemburga, ali æe on nastupiti nešto povuèenije. Smatram da njihovi igraèi u napadu ne posjeduju agresivnost koja nam mo¾e naškoditi. No, nikada se ne zna.

Ku¾eov potpis

Mo¾e li se izostanak selektora Josipa Ku¾ea odraziti na igru Albanaca?

– Ne vjerujem da æe se nešto promijeniti zbog njegovog izostanka. Oèekujem da æe ekipu voditi Mustedanagiæ, ali u njihov igri to æe biti Ku¾eov potpis sa blagim odstupanjima.

Šta je poraz od Francuske odnio u našim redovima?

– Nije sramota bilo izgubiti od Francuske, ali se igralo izrazito loše. Kada sam kasnije sumirao rezultate, bilo mi je neshvatiljivo da su nas „trikolori“ natrèali èak duplo. To je istina, ali bolna istina. To se nije smjelo dogoditi.

Mi smatramo da je nedostajalo agresivnosti?

– Tra¾io sam da se protiv Francuske igra agresivno. Naravno u granicama, pod „ruènom“, da se ne dobije glup ¾uti karton, jer nas svaki izostanak mo¾e skupo koštati. Svaki ¾uti karton mo¾e biti sa teškim posljedicama.

Recept iz Luksemburga

Šta onda planirate od igre za petak?

– Mnogi ka¾u da primijenim recept iz Luksemburga, što je, po meni, prosto nemoguæe. U Luksemburgu smo imali samo 15 minuta dobre igre, a ostalih 75 je bilo muèenje. Tu ima malo i moje greške, jer su se igraèi opustili, lako su gubili lopte, u duelima su bili slabi. Luksemburg i ona pobjeda se dešava jednom u 100 godina, tako da se više neæe ponoviti.

Znaèi, oprezno do tri boda u Tirani?

– Oprezno sa pametnom igrom i mnogo više trèanja svih igraèa. Tra¾it æu veæe zalaganje, pa¾ljiviju igri na svakom nivou, što bi na kraju trebalo donijeti uspjeh i vratiti nas u borbu za prva dva mjesta u borbi za Euro – kazao je Sušiæ.

Spisak kandidata

Sušiæ æe za meè sa Albanijom raèunati na 21 igraèa. Ranije ih je bilo 20, ali je naknadno pozvan Zlatan Muslimoviæ iz PAOK-a, nakon što se Sušiæ uvjerio da se oporavio od operacije bruha u Minhenu. Na spisku su slijedeæi igraèi:

GOLMANI: Kenan Hasagiæ (Istanbul BB, Turska), Asmir Begoviæ (Stouk, Engleska).

ODBRANA: Mensur Mujd¾a (Frajburg, Njemaèka), Ognjen Vranješ (Šerif, Moldavija), Safet Nadareviæ (Eskišehirspor, Turska), Boris Pand¾a (Mehelen, Belgija), Emir Spahiæ (Monpelje, Francuska), Adnan Mravac (Vesterlo, Belgija), Sanel Jahiæ (AEK, Grèka), Muhamed Subašiæ (Olimpic).

VEZNI RED: Haris Medunjanin (Makabi Tel Aviv, Izrael), Miralem Pjaniæ (Lion, Fancuska), Elvir Ra
himiæ (CSKA, Rusija), Senijad Ibrièiæ (Hajduk, Hrvatska), Zvjezdan Misimoviæ (Galatasaraj, Turska), Senad Luliæ (Jang bojs, Švicarska), Semir Štiliæ (Leh, Poljska).

NAPAD: Ermin Zec (Genèlerbirligi, Turska), Zlatan Muslimoviæ (PAOK, Grèka), Vdad Ibiševiæ (Hofenhajm, Njemaèka), Edin D¾eko (Volfsburg, Njemaèka).

Za naše navijaèe 1.800 ulaznica

BiH æe protiv Albanije igrati na stadionu „Kemal Stafa“, koji prima 19.600 gledalaca. Za meè æe se u prodaji naæi 18.000 ulaznica, što znaèi da æe za bh. navijaèe biti odvojeno 1.800 ulaznica.

Reprezentacija æe u Tiranu krenuti 7. oktobra èarter-letom, a u glavnom gradu Albanije boravit æe u hotelu „Rogner“. Na stadion „Kemal Stafa“ naši reprezentativci æe imati jedan trening u vrijeme odigravanja susreta, dakle u 20.30 sati.

Dva treninga u Hrasnici

Kakav ste plan treninga napravili na pripremama?

– Do polaska u Tiranu (èetvrtak ujutro) imat æemo samo dva treninga. Danas (utorak) radit æemo ujutro. To æe biti izuzetno jak trening. U srijedu æe biti laganiji, opuštajuæi, kako bi se ekipa pripremila za utakmicu u petak – ka¾e Sušiæ.

Da li æete opet trenirati u Hrasnici?

– Hoæemo. Koliko sam èuo teren je dosta dobar i ne vidim razloga da ga mijenjamo – ka¾e Pape.

 

(Avaz Sport)