Portugal – Bosna i Hercegovina 3:2

U današnjim singl meèevima naši momci su zabilje¾ili jednu pobjedu i jedan poraz.

Image 

U prvom meèu dana Frederico Gil je bio bolji od našeg Aldina Šetkiæa. Rezultat je bio 6/4 6/3 6/3. Iskusni Portugalac kontrolisao je meè od samog poèetka. Na poèetku sva tri seta oduzimao je Aldinu servis, i to je bilo, poslije se pokazalo, nedosti¾na prednost za Portugalca. Na poèetku prvog seta Gil pravi pritisak na Aldinov servis i uspijeva napraviti dva breka i doæi do prednosti od 4:0. Konèno peti gem Aldin dobija bez izgubljenog poena, a u narednom gemu pravi break.  Kada se pomislilo da æe Aldin sustæi prednost, Gil ubacuje u veæu brzinu, i rješava set u svoju korist sa 6:4. Na poèetku drugog seta Gil ponovo pravi break i dr¾i prednost do kraja seta. Kod rezultata 5:3 Gil koristi prvu set loptu na Aldinov servis. Treæi set je repriza prethodnih . Gil pravi break u drugom gemu, ali Aldin uzvraæa sa rebreakom veæ u narednom gemu. Oba igraèa realizuju svoj servis do rezultata 4:3 za Gila. GIl pravi veliki pritisak na Aldinov servis u narednom gemu i na prvoj break lopti Aldin pravi dvostruku grešku. Naredni servis gem lako dobija i na¾alost, to je bio kraj ovog meèa, i kraj naših nadanja da mo¾emo preskoèiti Portugal.

U petom meèu selektor Vraniæ je dao šansu najmladjem èlanu reprezentacije Damiru D¾umhuru, koji je i ovaj put povjerenje u potpusnosti opravdao. Na megdan je izašao èetvrti Portugalski igraè Joao Sousa (ATP, 259) koji po rezultatima sa prethodnih turnira  igra u ¾ivotnoj formi. Slièno kao i u Estoniji Damir poèinje meè sa malom dozom treme koja ga je dr¾ala prva èetiri gema. Portugalac je lako poveo 4:0. Damir se vraæa na 4:4, ali Portugalac ipak uzima dva naredna gema i dobija prvi set rezultatom 6:4. U drugom setu Damir pravi break veæ u treæem gemu, a potom i u petom. Ima vodstvo 4:1. Mali pad u igri se dešava u dva naredna gema, Portugalac dolazi do 4:3. Kod rezultata 5:4 za Damira, Damir koristi drugu set loptu i dolazi do izjednaèenja u meèu. U blistavom treæem setu Damir uz tri breaka dolazi do vodstva od 5:0. Prepušta jedan gem protivniku i dobija servis za meè. Bila je to nova velika pobjeda Damira D¾umhura za Davis Cup reprezentaciju.
R e z i m e:
I pored poraza ovo je bio veliki meè za našu Davis Cup reprezentaciju. Definitvno, naš tim je u ovogodišnjem takmièenju ostavio dubok trag, i svi naši buduæi protivnici æe sa puno više respekta ulaziti u meèeve protiv našeg tima. Portugalci ni u snu nisu oèekivali ovakav otpor. Ameru su nedostaja dva poena za pobjedu protiv Gila,  imali smo dubl kombinaciju koja igra prvi put, i koja je i pored te èinjenice imala svoje šanse u meèu. Veliki dobitak zaovaj tim je dolazak Amera Deliæa, koji se, to je pokazao i u ova dva nastupa, sigurno vraæa u svjetski teniski vrh, ali sada kao BH igraè. Aldin je ove godine u Davis Cupu pora¾en tek u šestom meèu od igraèa koji je na 83.mjestu ATP liste. Damir je u svom drugom meèu za reprezentaciju zabilje¾io i drugu pobjedu.  Valja istaæi da Aldin nikada do sada nije pobijedio boje rangiranog igraèa od Machada, a isto vrijedi i za Damira, jer ni on do sada nije pobjedjivao igraèe koji su boje rangirani od Souse. U svakom sluèaju imamo tim koji ima buduænost i koji æe se naredne godine sigurno boriti za ulazak u I Grupu.  Uz igraèe koji su igrali treba pomenuti i one koji nisu dobili šansu, ali koji su dio ove ekipe. To su: Ismar Gorèiæ, Tomislav Brkiæ, Franjo Raspudiæ. Za nadati se da æe se ovoj ekipi uskoro pridru¾iti i Mirza Bašiæ.
Prvi naš protivnik æe se znati veæ u srijedu, 22.09. kada æe u Briselu biti oobavljen ¾rijeb za narednu sezonu. Prvi meè je na programu od 04.-06.03.2011.godine. Nadati se da æemo nakon tri gostovanja konaèno i kao jedni od nosilaca u ovoj grupi biti i domaæini.
 
(TS)