DAVIS CUP: Portugal opet vodi

Reprezentacija Portugala je danas došla do druge pobjede u meèu protiv naša selekcije i tako stigla na korak do ukupne pobjede.

 Image

Sutra se igraju još dva singl meèa i domaæinima treba jedna pobjeda za ukupni trijumf i prolaz u Prvu skupine Evro-afrièke zone. Domaæi tim u sastavu Frederico Gil / Leonardo Tavares, èiji je trenutni ukupni ranking 202. pozicija, uspio je nadigrati našu kombinaciju Amer Deliæ / Aldin Šetkiæ, kojoj je ovo bio prvi zajednièki nastup. Meè je trajao 2.52 i pokazao je velike moguænosti naše kombinacije, naroèito na br¾oj podlozi.

Ljubitelji tenisa u Cruz Quebradi (predgraðe Lisabona) i danas mogu da prate izuzetno zanimljiv tenis. Obrta ne nedostaje! Portugalci su bili uspješniji na startu èetvrtog seta meèa dublova i poveli sa 1:2 (break), ali su naši odmah uzvratili – 3:2. Sada je opet prednost na strani domaæina – 3:4. Na kraju je bilo 4:6.

Treæi set je naš tim napokon uspješno zapoèeo i istrajao (2:1, 3:2, 4:3, 5:4), a onda tu novouspostavljenu ravnote¾u i materijalizovao u pravom momentu i smanjio vodstvo Portugalaca na 1:2. Nadamo se da je to znak da je naš tim sposoban da današnji okršaj odvede u neizvjesniju fazu.

Prvi set su domaæini dobili ekspresno, iskoristivši èinjenicu da se naši momci tek privikavaju jedan na drugog jer im je ovo debi u istom timu. I u drugom setu su Portugalci bolje krenuli i vode sa 2:3, pa 3:4, ali se Deliæ i Šetkiæ sve bolje snalaze, pa se nadati da æe proigrati i ovaj duel uèiniti zanimljivijim. Ipak i ovaj set je otišao brzo na stranu domaæina – 4:6.

Drugi dan duela Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine i Portugala, u okviru 3. runde Druge skupine Evro-afrièke zone, donosi okršaj dublova i – makar naznaku konaènog ishoda ovog sada veæ potpuno neizvjesnog meèa. V. d. selektora Daver Vraniæ vraæanjem Šetkiæa u dubl tim pokazuje da ¾eli mirniji ulaz u završni dan meèa, za razliku od Makedonije i Estonije, kada je BiH uvijek nedjelju doèekivala sa zaostatkom (1:2).
Portugalski tim je vrlo jak, uigran, a Leonardo Tavares upravo bilje¾i svoj najbolji ranking (95) u toj konkurenciji. Bh. tim debituje u ovom sastavu.

 

Amer Deliæ / Aldin Šetkiæ – Frederico Gil / Leonardo Tavares 1:6, 4:6, 6:4, 4:6

 

(tennis.ba)