Poslije prvog dana BiH – Estonija 1:1

Amer Delić u prvom svom profesionalnom nastupu u rodnoj Tuzli ubilježio je pobjedu nas Estoncem Jaakom Poldmom, i poravnao rezultat na 1:1 poslije prvog turirnosg dana Euroafričkezone Davis Cupa.

Oko 600 gledalaca u Mejdanu aplauzima su pozravljali svaki Delićev potez, a on se revanširao dobrom igrom i sugurnom pobjedom od 3:0.

U prvom setu, Delić nije srljao, nego je strpljivo čuvao osvojeni break. Na kraju je bilo 6:4. U drugom setu Delić je ubacio u brzinu više. Pa, je za samo 22. minuta stigao do 6:1 i 2:0 u setovima.

Najviše neizvjesnosti bilo je trećem setu. Jaak Poldma je očajnički htio da se vrati u meč, ali nije uspio. Delić je kontrolisao svoj servis, a u nekoliko navrata imao je priliku za break. Priliku za break iskorstio je na samom kraju i meč riješio sa 7:5.

U subotu od 15 sati na rasporedu je dubl meč. Za našu reprezentaciju igraju Delić i Gorčić, a za Estonce Kunap i Zopp.

Naš najbolji teniser Amer Delić, nakon meča iskazao je zadovoljstvo što je ostvario trijumf u svom rodnom gradu.

“Ovo je moj prvi meč i pobjeda u Tuzli otkako sam profesionalac. Na tribinama su bili nena, djed, mama, tata, amidže… Presretan sam zbog nene i djeda koji su me po prvi put gledali uživo. Zbog toga sam imao i tremu, ali mogu reći kako sam imao komforan meč i da sam ga rutinski odradio”, kaže Delić.

Ključ za naš prolazak dalje biti će dubl meč i okršaj Delića i Zoppa.

“Vjerujem da Gorčić i ja možemo slaviti u dublu. Ako ostvarimo pobjedu biti će puno lakše u nedjelju. Očekujem puniji Mejdan. Znam da je Panonsko jezero atraktivnije, pogotovo kada je temperatura preko 35 stepeni, ali očekujem veću podršku sa tribina u narednim danima. Naravno nismo nezadovoljni ni sa današnjim navijanjem i od srca hvala svima koji su došli u Mejdan”, izjavio je Delić.

Njegov večerašnji rival Jakk Poldma, priznao je kako nije imao šanse u duelu sa Delićem i da se malo snašao u trećem setu, ali je tada već bilo prekasno.

Rezultati:

BiH – Estonija 1:1

  • Aldin Šetkić – Jurgen Zopp 6:1 5:7 3:6 7:5 2:6;
  • Amer Delić – Jaak Poldma 6:4 6:1 7:5

9. jula (15.00):

  • Amer Delić/Ismar Gorčić – Jurgen Zopp/ Mait Kunnap

10. jula (14.00):

  • Amer Delić – Jurgen Zopp
  • Aldin Šetkić – Jaak Poldma

(Sarajevo-x.com)