Hadžić: Nemamo ekstra pojedince, ali imamo timsku igru i to je naš adut

Znamo za nedostatke na centarskoj poziciji i na tome æemo raditi do meèa s Ukrajinom, istièe Had¾iæ

 Image

Posljednja utakmica protiv Crne Gore bila je i najbolja koju su bh. košarkaši odigrali u pripremnom periodu, istièe selektor Sabit Had¾iæ.

U drugom uzastopnom meèu u dvorani Skenderija u Sarajevu naši reprezentativci savladali su favorizirane goste (86:80) i zakljuèili pripremni period s trijumfom.

Domaæini u Sarajevu

Nakon èetiri poraza (Austrija, tri puta Crna Gora), start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Ukrajine 5. avgusta u dvorani “Mirza Delibašiæ”, u kojoj æe naš tim igrati sve domaæe susrete, naša selekcija tako æe ipak doèekati u pobjednièkoj atmosferi.

– Iz utakmice u utakmicu izgledamo sve bolje. Ovaj posljednji duel odigrali smo perfektno. Mo¾da nemamo pojedince ekstra kvaliteta, ali imamo odliènu timsku igru – ka¾e Had¾iæ.

Iako je svjestan da smo deficitarni na centarskoj poziciji, Had¾iæ naglašava da smo u ofanzivnom dijelu odlièno parirali Crnogorcima.

– Igru smo postavili tako da su naši visoki igraèi Miloševiæ, Bavèiæ i Bajramoviæ napadali koš ne samo prodorima nego i šutevima iz daljine.

U tome su bili veoma uspješni, što je poremetilo suparnièke centre, ali smo i mi teško branili njihovu unutrašnju igru. Znamo da nam je to nedostatak i na tome æemo poraditi do meèa s Ukrajinom – istièe Had¾iæ.

Oèekuje Vardu

Dio problema u reketu mogao bi riješiti iskusni Ratko Varda, koji bi se, prema Had¾iæevim rijeèima, napokon trebao pojaviti na veèerašnjem treningu. Selektor je najavio da bi nakon tri dana pauze trebao poèeti trenirati i centar Ermin Jazvin.

Bosna i Hercegovina borit æe se u kvalifikacijama u grupi B. Na Evropskom prvenstvu 2011. u Litvaniji igrat æe pobjednici tri kvalifikacione grupe i dva najbolja drugoplasirana tima.

Vujoševiæ: BiH ima probleme na centru

Crnogorski selektor Duško Vujoševiæ ka¾e da nije baš najsretnija okolnost igrati èetiri puta s istim rivalom u kratkom periodu. Ipak, jedan od vodeæih evropskih trenera, koji æe naredne sezone voditi ruski CSKA, dodaje da su dvije posljednje provjere protiv BiH bile bolje rješenje nego turnir u Makedoniji.

– Imali smo koristi od ova èetiri susreta. Prema mom mišljenju, BiH je nešto slabija na centarskim pozicijama, što u kvalifikacijama mo¾e nadoknaditi samo borbenošæu. Ni nama neæe biti lako, grupa je jaka, nismo ni favoriti ni autsajderi – smatra Vujoševiæ.

Raspored kvalifikacija

5. avgust: BiH – Ukrajina (20.45)

8. avgust: Maðarska – BiH (19)

11. avgust: BiH – V. Britanija (20.45)

14. avgust:
Makedonija – BiH (20.45)

20. avgust: Ukrajina – BiH (20)

23. avgust:
BiH – Maðarska (20.45)

26. avgust: V. Britanija – BiH (20.30)

29 avgust: BiH – Makedonija (20.45)

(Avaz)