Dijaspora u St. Louisu pratila zlatne momke bh. odbojke

Ponovo nas obradovali

 Image

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Podmlaðena reprezentacija Bosne i Hercegovine vratila se sa 10. svjetskog prvenstva u sjedeæoj odbojci u amerièkom Edmonu sa srebrenim odlièjem.

Iako su se oprostitli od titule, koja je bila u njihovom vlasništvu punih osam godina, odbojkaši BiH još jednom su na najbolji naèin reprezentovali našu zemlju na najveæim meðunarodnim takmièenjima. 

Izabranici selektora Mirze Hrustemoviæa od 1997. godine osvojili su šest naslova evropskog prvaka, dva puta svjetskog i jednom paraolimpijskog pobjednika, uz pet osvojenih srebrenih i bronzanih odlièja na istim takmièenjima. 

Predsjednik Asocijacije sjedeæe odbojke BiH Miralem Zuboviæ je na pres-konferenciji danas u Sarajevu naglasio da je nastup na ovom takmièenju bio najveæi dosadašnji poduhvat u istoriji naše najtrofejnije selekcije. 

“Nakon 20 dana, preðenih 20.000 kilometara i odigranih sedam velikih utakmica na SP-u smatram da smo se vratili svjetla obraza i da smo ponovo donijeli radost graðanima BiH. U SAD otputovali smo sedam dana ranije. Bili smo gosti naših iseljenika u St. Louisu, koji su nam uz popularne BH Fanaticose bili velika podrška tokom prvenstva. Svima njima izra¾avamo veliku zahvalnost”, kazao je Zuboviæ. 

Iako ostaje ¾al za prvim mjestom, Zuboviæ naglašava, da neæe vjeèno trajati, s obzirom da je ovo reprezentacija koja se svake godine podmlaðuje i da dosad nikad nije bila jaèa.

“Iako dolazi do smjene generacija uvjeren sam da æemo nastaviti s dobrim rezultatima. Od 1997. neprekidno osvajamo medalje s najveæih takmièenja, to je nešto èime svi naši graðani trebaju da budu ponosni u zadovoljni”, kazao je Zuboviæ. 

Selektor Hrustemoviæ istakao je da novi uspjeh bh. sjedeæe odbojke rezultat kvalitetnog, dugogodšnjeg i sistematskog rada ljudi u savezu, kao i u 30 organizovanih klubova, koji se takmièe u tri lige. 

U osvrtu na finalni susret, u kojem se ekipa BiH oprostila od titule porazom u utakmici s Iranom 2:3, nakon velike borbe i dva i po sata igre, Hrustemoviæ je kazao, da je meè bio naizvjestan do samo kraja i da je u odluèujuæem petom setu u tie breaku presudilo iskustvo.

Kapiten Sabahudin Delaliæ kazao je da cilj naše reprezentacije bio nastup u finalu. 

“Malo je nedostajao da po treæi put osvojimo titulu. Našoj podmlaðenoj ekipi samo je nedostajalo iskustvo. Nakon vodsva Iranaca 0:2, uspjeli smo se vratiti u meè i napraviti preokret. U èetvtom setu kod rezultat 16:10 za Irance, napravili smo skor 15:3 i izborili tie break. O pobjedniku su u petom setu odluèile nijanse, a najva¾nije je što su naši mladi igraèi spoznali da Iranci nisu nepobjedivi”, istakao je Delaliæ, koji je još jednom izrazio zahvalnost na podršci više od 100 popularnih BH Fanaticosa, koji su se u Edmonu okupili iz cijelih SAD-a i Kanade. 

SP u Edmonu dosad je bilo najkvalitetnije i najbrojnije, a na njemu je uèestvovala je 21 reprezentacija u muškoj i 23 u ¾enskoj konkurenciji. 

Priliku za osvajanje novih odlièja na najveæim meðunarodnim takmièenjima bh. odbojkaši – invalidi imat æe naredne godine na Evropskom prvenstvu u Holandiji i Paraolimpijskim igrama 2012. godine u Londonu. 

Najveæi uspjesi reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedeæoj odbojci: 

Evropsko prvenstvo: 
Tallin 1997. – 3. mjesto 
Sarajevo 1999. – 1. mjesto 
Sorospatak 2001. – 1. mjesto 
Laparanta 2003. – 1. mjesto 
Leverkusen 2005. – 1. mjesto 
Nyregyhaza 2007. – 1. mjesto 
Elblag 2009. – 1. mjesto 

Svjetsko prvenstvo: 
Teheran 1998. – 3. mjesto 
Kairo 2002. – 1. mjesto 
Roermond 2006. – 1. mjesto 
Edmon 2010. – 2. mjesto 

Interkontinentalni kup: 
Kairo 2008. – 3. mjesto 

Paraolimpijske igre: 
Sydney 2000. – 2.mjesto 
Atina 2004. – 1.mjesto 
Peking 2008. – 2. mjesto

(Sarajevo-x)