Mujdža: Jedva sam dočekao da dobijem poziv selektora Sušića da zaigram za BiH

Mujd¾a je ovih dana u Doboju, gdje vadi bh. dokumenta potrebna za dobivanje dr¾avljanstva i pasoša

Igraè Frajburga Mensur Mujd¾a prvi put se našao na spisku A-reprezentacije Bosne i Hercegovine. Selektor Safet Sušiæ pozvao ga je za predstojeæe prijateljske meèeve sa Švedskom i Njemaèkom.

Dolazi na okupljanje

Mujd¾a je ovih dana u Doboju, gdje vadi bh. dokumenta potrebna za dobivanje dr¾avljanstva i pasoša.

– Ide polako, ali se nadam da æu riješiti sve do polaska za Švedsku. I ako ne dobijem naša dokumenta, dolazim na okupljanje i nadam se da æu dobiti priliku da zaigram – rekao je Mujd¾a za “Dnevni avaz”.

Mensur (roðen 28. marta 1984. u Zagrebu) je brat nekadašnjeg bh. reprezentativca Jasmina. Iako je igrao za mlade selekcije Hrvatske, odluèio je da promijeni dres i zaigra za BiH.

– ®elja nikada nije bila sporna. ®elio sam da, kao i brat, igram za BiH, ali se okolnosti nisu nikako poklopile. Bilo je prilika, ali situacija nije dozvoljavala. Sada je sve uredu i vjerujem da sam uradio pravu stvar.

Razgovarao sam sa selektorom Sušiæem, koji mi je rekao dosta stvari i nakon toga sam jedva doèekao da dobijem poziv u reprezentaciju – rekao je Mujd¾a.

®elju nije poremetio ni dogaðaj od prije pet godina, kada je Mujd¾a bio pozvan u U-21 selekciju BiH, ali se ispostavilo da je u hotelu “Park” u Vogošæi bio višak.

– Na¾alost, tako je bilo, ali nisam to nikome stavio na dušu. Jednostavno, ispalo je da se dokumentacija nije mogla srediti i bilo je što je bilo. Sada su stvari potpuno drugaèije. Ono što se desilo sam zaboravio – pojasnio je.

Iskoristio priliku

Mujd¾a je prošlog ljeta prešao iz Zagreba u Frajburg. Poèetak u Bundesligi je bio te¾ak. Prilike su dolazile na kapaljku sve do drugog dijela sezone, kada je postao prvotimac.

– Na poèetku, trener nije vjerovao u mene. Dobivao sam po 10 ili 15 minuta po utakmici, ali to je premalo da poka¾eš koliko vrijediš. Vjerovao sam u sebe i èekao svoju šansu. Doèekao sam je u nastavku sezone. Posljednjih 11 utakmica odigrao sam od poèetka do kraja na poziciji desnog beka i u potpunosti zadovoljio trenera. Oèekujem da æe naredna sezona biti još bolja – zakljuèio je naš sagovornik.

Zahtjev FIFA-e

Iz FIFA-e je juèer u Nogometni savez BiH stigao zahtjev da se kompletira dokumentacija u vezi sa molbom koju je podnio Mensur Mujd¾a za promjenu nogometnog dr¾avljanstva. Tra¾i se kopija dr¾avljanstva i pasoša kako bi dokumentacija mogla biti potpuna i zahtjev riješen.

Ako se do meèeva sa Švedskom i Njemaèkom to ne riješi, Mujd¾a neæe imati pravo nastupa, ali je selektor Safet Sušiæ rekao da æe desni bek Frajburga svakako putovati kako bi se upoznao i trenirao sa ostalim igraèima.

(Avaz)