Nail Muskić uskoro debituje u juniorskoj reprezentaciji BiH

Švicarci ga se nikako nisu ¾eljeli odreæi

 Image

 

Mladi nogometaš švicarskog Vadensvila Nail Muskiæ odluèio je da igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Dobio je pasoš i ne bi trebalo biti problema prilikom promjene nogometnog dr¾avljanstva, o èemu æe odluèiti FIFA.

Srce odluèilo

– Švicarci su pravili probleme, jer sam igrao za njihovu U-15 selekciju. Ulo¾ili su dosta u mene. Išao sam na nogometne akademije ovdje i ne ¾ele se odreæi ulo¾enog novca. Igrao sam za Švicarsku, ali ne ¾elim više. Vidio sam da to nije za mene. Srce ka¾e BiH, jer je to moja domovina – rekao nam je Muskiæ.

Prilikom odluèivanja Muskiæu je pomogao i savjet Eldina Jakupoviæa, koji nije mogao nastupiti za BiH, jer je potpisao izjavu da æe igrati za Švicarsku.

– Rekao mi je da ne napravim njegovu grešku. Njemu su Švicarci rekli da æe ga zvati i da æe braniti, kako im je on perspektiva, a na kraju, od toga nije bilo ništa.

Muskiæ je veæ bio na spisku U-17 selekcije BiH, ali nije mogao nastupiti, jer tada nije imao bh. pasoš.

– Istekao mi je bio pasoš u tom trenutku i nisam stigao na vrijeme izvaditi novi. Nedavno sam razgovarao sa selektorom Velimirom Stojniæem i rekao mi je da æe me zvati za prvu narednu akciju.

Proba u Jang bojsu

Muskiæ je do sada igrao na svim pozicijama, a u posljednje vrijeme je napadaè u svojoj ekipi.

– Jedino nisam branio. Nadam se da æu ovog ljeta preæi u Prvu ligu Švicarske. Imam ugovorenu probu u Jang bojsu i nadam se da æu zadovoljiti i potpisati ugovor. Bio bi to veliki korak naprijed.

Oca nikada nisam vidio

Muskiæ je roðen 16. aprila 1993. godine u Srebrenici. ®ivotni put ga je iz bosanske Gernike odveo u Bašigovce kod ®ivinica, a od 2000. sa majkom i dvojicom braæe ¾ivi u Švicarskoj.

– Otac D¾email je poginuo u ratu. Nikada ga nisam vidio i zbog njega bih volio da napravim veliku nogometnu karijeru – ka¾e Muskiæ.

(Avaz)