Mujdža: Nakon razgovora sa Sušićem, pristao sam igrati za BiH

Dobit æe poziv za naredne dvije provjere naše najbolje selekcije

Mensur Mujd¾a, prvotimac njemaèkog Frajburga tokom sedmice obavio je razgovor sa selektorom Safetom Sušiæem. To je vijest koju nam je i sam Mensur potvrdio.

– Istina je da me je Sušiæ zvao. Obavili smo korektan razgovor – bile su prve rijeèi Mujd¾e, koji je prošao sve selekcije Zagreba, a napustio ga je u ljeto 2009. godine.

Hoæe li Vas Sušiæ pozvati za naredne dvije prijateljske utakmice protiv Švedske i Njemaèke?

– Nakon razgovora pristao sam igrati za BiH. Dobit æu poziv za naredne dvije utakmice. Radujem se tome.

U meðuvremenu jeste li sredili potrebnu papirologiju?

– Ne. Mislim da to neæe biti problem. Moji roditelji su iz Doboja, dok sam ja roðen u Zagrebu. Kao što znate moj brat Jasmin je jedno vrijeme igrao za Bosnu. Imao sam ¾elju još ranije nastupati, èak sam bio i na pripremama mlade selekcije. Meðutim, tada su bila neka druga vremena. Iako je tadašnji selektor Ibrahim Zukanoviæ, tra¾io da se moj sluèaj riješi što je moguæe prije.
U to vrijeme dres mlade selekcije BiH su nosili Ibrièiæ, Salihoviæ, Smajiæ, Maksumiæ… Kasnije sam sakupio devet nastupa za mladu selekciju Hrvatske. Igrao sam èak i protiv BiH u Rijeci.

Zar niste debitovali za „Atim Hrvatske?

– Igrao sam za Hrvatsku u prijateljskoj utakmici protiv Intera iz Zaprešiæa. Meðutim, to nije zvanièna utakmica. Na moju sreæu. Zato i neæe biti problema da promijenim sportsko dr¾avljanstvo.

Koliko poznajete bh. tim?

– Sasvim dovoljno. U prošlim kvalifikacijama smo dobro igrali. Bili smo drugi u grupi, ispred jedne Turske i Belgije. U bara¾u smo bili ravnopravan suparnik Portugalu, naroèito u prvom duelu u Lisabonu.

Koje igraèe iz naše selekcije znate?

– Dobar sam prijatelj sa Ibrièiæem. Tu su još Salihoviæ i Ibiševiæ. Nedavno sam igrao protiv D¾eke. Prije utakmice smo prièali. U svakom sluèaju neæe mi biti teško da se naviknem na novo društvo.

Mo¾e li se BiH plasirati na EP?

– Zašto da ne. Grupa u kojoj se nalazimo je interesantna. Francuska je bez dileme prvi favorit. Meðutim, to ne znaèi i siguran plasman na Evropsko prvenstvo. Sa Rumunijom i Bjelorusijom se sigurno mo¾emo nositi, dok smo protiv Luksemburga i Albanije apsolutni favoriti.

Vaš Frajburg je kolo prije kraja osigurao opstanak u Bundes ligi.

– Ušli smo u formu, kada je to bilo najpotrebnije. Vezali smo nekoliko utakmica bez poraza, da bismo potom uspjeli savladati i Volfsburg. Takoðer, u prilog su nam išli i rezultati naših direktnih konkurenata za opstanak u ligi. Sada æemo protiv Borusije iz Dortmunda igrati bez pritiska.

Da li razmišljate uskoro o promjeni sredine?

– Nema govora o tome. Odigrao sam posljednjih devet utakmica. Svi su zadovoljni mojim uèinkom. Zato i nema potrebe da nakon samo jedne sezone dignem sidro. Uostalom, imam i ugovor – kazao je Mujd¾a, koji bi trebao protiv Švedske debitovati za naš najbolji tim.

Mensur nije jedini Bosanac u Frajburgu.

– Nedavno sam gledao juniore Frajburga u prvenstvenom susretu protiv Štutgarta. Oduševio me je D¾enan Durak. Igrao je bez greške. Inaèe, trener ga forsira na poziciji desnog veznog. On je po meni najbolji igraè u juniorskom timu Frajburga. Svi ka¾u da je on perspektiva kluba – rijeèi su Mujd¾e.

(Avaz sport)