Rađa razmišlja o Anti Kukriki

Zbog dobrih igara u dresu rumunskog Pandurija Kukrika je sada u našem fokusu, napredovao je u odnosu na godinu-dvije i mo¾da ga isprobamo u kontrolnim utakmicama, ka¾e selektor bh. tima

 Image

Rukometna reprezentacija BiH okupit æe se krajem maja, kada je po kalendaru planirana nova sedmica EHF-a. Selektor reprezentacije Vojislav Raða uskoro bi trebao objaviti popis igraèa na koje raèuna za ovu akciju.

Bez iznenaðenja

Na spisku ne bi trebalo biti iznenaðenja sem što je selektor bacio oko na lijevog beka rumunskog Pandurija.
– Ante Kukrika pru¾io je dosta dobre partije u dresu rumunskog kluba. Zbog tih igara sada je u našem fokusu, napredovao je u odnosu na godinu-dvije. Na preporuku nekoliko trenera ozbiljno razmišljam o Kukriki kojeg ne bi bilo loše isprobati u prijateljskim utakmicama koje su pred nama. Vidjet æemo, još nisam donio konaènu odluku – ka¾e Raða.
Ante Kukrika roðen je u Èapljini 1982. godine, a pored Pandurija nekada je nastupao za Metkoviæ, Vardar, italijanski Prato, te za tuniski Afrikan.

Inaèe, selektor je prošle sedmice boravio u Maðarskoj gdje je gledao utakmice èetvrtfinala Lige prvaka izmeðu Vesprema i Barselone. Razumljivo, Raða je bio oduševljen atmosferom, ali i nastupima Šariæa i Terziæa.

– Terziæ je prvo poluvrijeme odigrao jako dobro, posebno se to odnosi na odbranu. Bio je u veæini utakmice u prvoj sedmorci, ispred jednog beka kakav je Perez, Što nije mala stvar. Nije olako trošio lopte, postigao je i jedan gol, ali je mnogo više asistirao.

U srijedu u Šamberiju
Objektivno, Šariæ polako postaje Barselonin kljuèni igraè. Kod njega je veæ postalo normalno da u jednoj utakmici Lige prvaka sakupi 18 ili 20 odbrana, ali ono što je va¾no za njegovu ekipu jeste da vrlo èesto brani kljuène lopte, u periodima kada se lomi rezultat. Nešto sam njegov trener u reprezentaciji, ali Šariæ danas spada meðu pet najboljih golmana svijeta – istièe Raða.

Tek što se vratio iz Maðarske, veæ je na rasporedu novo putovanje. Tako nam Raða poruèuje kako æe u srijedu osvanuti u Francuskoj.
– Odmah idem do Šamberija razgovarati sa Edinom Bašiæem. Naèelno, Bašiæ mi je u posljednjem telefonskom razgovoru potvrdio da æe nastupati za reprezentaciju, ali idem da s ciljem da tu prièu konaèno privedemo kraju. Nije naodmet reæi da nam je u narednim kvalifikacijama svaki igraè va¾an – rekao je Raða.

 

Protiv Grèke 6. i 8. juna
Reprezentacija BiH æe u sklopu priprema koje su planirane za kraj maja i poèetak juna, odigrati dvije prijateljske utakmice sa Grèkom.
– Dogovor je postignut na zahtjev grèke reprezentacije koja æe se u tom periodu pripremati za bara¾ utakmice
sa Njemaèkom za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se u januaru naredne godine odr¾ava u Švedskoj. U Sarajevo æe reprezentacije Grèke doputovati 4. juna, a utakmice su na programu 6. i 8. juna. U planu je da prije toga odigramo i jednu ili dvije utakmice sa Srbijom, a ostalo je još da usaglasimo termine – dodao je Raða.

(BHF PRESS/Avaz Sport)