Subašić: Meč protiv Bjelorusije će odlučiti putnika u baraž

Imam odreðenih nedoumica oko postave ekipe – ka¾e Subašiæ
 
 Image
 

®enska seniorska reprezentacija BiH poèet æe sa pripremama 9. maja, pred kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a naša selekcija se nalazi u grupi sa Bjelorusijom, Azerbejd¾anom i Gruzijom. Još uvijek nije poznato gdje æe se odr¾ati pripreme naše reprezentacije.

Hrvatska jedini test

Prvi kvalifikacioni turnir æe se odigrati u Bjelorusiji od 21. do 23. maja, dok je drugi na programu od 28. do 30. maja u Azerbejd¾anu.

– Na pripremama æu se bazirati na stvaranju pozitivne atmosfere. Nove igraèice se trebaju uklopiti u novi naèin rada, a pogotovo na veæe odsustvo od vlastitog doma. Samo jaka psihièko-fizièki i homogena ekipa, bez uticaja vanjskih faktora mo¾e napraviti uspjeh. Radit æu na podizianju fizièke spreme, kao i na tehnièko-taktièkim elemntima.

Bitno je napomenuti da æe naša reprezentacija u sklopu priprema 14. maja odigrati i prijateljski meè protiv Hrvatske, gdje æe selektor Subašiæ na djelu moæii vidjeti na koje igraèice mo¾e raèunati u kvalifikacijama.

– Imam odreðenih nedoumica oko postave ekipe, ali prijateljski meè protiv Hrvatske æe otkloniti sve dileme. Siguran sam da æe svaka odbojkašica dati svoj maksimum, tako da u svaku igraèicu pola¾em velike nade. Naravno kao i do sada najviše oèekujem od naša dva poentera Dragane Bartule i Brankice Mihajloviæ.

Teška grupa

Nadam se da æe ove mlaðe odbojkašice iskoristiti svoju šansu, kako bi i ranije mogao raèunati na njih. 

BiH se nalazi u veoma teškoj grupi, tako da æe biti teško doæi do pozitivnog rezultata u kvalifikacijama.

– Najveæi favorit je reprezentacija Azerbejd¾ana, koja je uèestvovala na EP i obezbijedila plasman na Svjetsko prvenstvo. Utakmice izmeðu nas i Bjelorusije æe odluèiti putnika u bara¾, gdje blagu prednost dajem Bjelorusiji zbog domaæeg terena i veæeg meðunarodnog iskustva, dok smo protiv Gruzije favoriti. Mi æemo dati sve od sebe kako bi odigrali što bolje u tim utakmicama i uz malo sportske sreæe moglo bi se desiti iznenaðenje – istakao je Subašiæ.

 

Kapitenska traka

Kao što je veæ poznato odbojkašice Jedinstva iz Brèkog (iz samo njima znanih razloga, što je svakako za svaku osudu) su otkazale nastup za reprezentaciju BiH, pa tako i Dijana Vasiæ.

– Još uvijek ne znam taèno kome æu dati kapitensku traku. Dvoumim se izmeðu Dragane Bartule i Erne Sinanoviæ. Za sada su one u opticaju, tako da æu po završetku priprema taèno znati ko æe biti novi kapiten selekcije BiH – rijeèi su selektora. 

 

Spisak reprezentativki

TEHNIÈARI: Helena Košutiæ (Gacko), Alma Bešlagiæ (Crvena zvezda), Ajla Had¾iæ (Kakanj), Azra Baruèiæ (Polo).

SREDNJI BLOKERI: Nataša Slijepèeviæ (Jahorina), Amela Had¾iæ(Tuzla), Arijana Okuka (Gacko), Sanja Kojiæ-Ðuriæ (Radnik), Alisa Had¾iæ (Kakanj), Selma Omeroviæ (Polo).

KOREKTORI: Verica Simiæ (Radnik), Ivana Gradoviæ (Kula Gradaèac), Jovana Bakmaz (Jahorina).

PRIMAÈI: Dragana Bartula (Klek), Brankica Mihajloviæ (Cirih Volero), Miljana Trivuniæ (Tuzla), Erna Sinanoviæ (Kula Gradaèac), Edina Begiæ (Imzit Dobrinja), Aida Srebrenica (Kakanj), Mirjana Mandiæ (Pliva).

LIBERO: Lejla Muftiæ (Kula Gradaèac), Ajla Omerhod¾iæ (Jedinstvo).

 

(BHF PRESS/Avaz Sport)