Ćiro igra na sentiment da sačuva masnu zaradu

 Image

Bosanskohercegovaèka nogometna vrsta još jednom nije uspjela izboriti plasman na neko veliko svjetsko takmièenje. Poraz od Portugala na Bilinom Polju (0:1) znaèio je „vozdra“ Ju¾noafrièkoj Republici, mada je teško bilo naæi nogometnog fana, struènjaka ili laika, svejedno, koji „ljiljane“ veæ nije vidio u zemlji slavnog Nelsona Mandele.

Ali, dok nam je poraz u onoj odluèujuæoj utakmici za SP u Njemaèkoj s „Jugosima“ u Beogradu, teško pao više zbog dogaðaja na tribinama, gdje su domaæi navijaèi kamenovali malobrojne navijaèe iz BiH, ovaj protiv Portugala, bio je èisti sportski debakl.

Bara¾ smo završili kao jedina reprezentacija koja je izgubila obje utakmice dodatnih kvalifikacija za SP 2010. godine, u igri koja je bila sve samo ne nalik na nogometne predstave kakve smo navikli u ovim kvalifikacija.

Skrhan, ali i svjestan

Nismo èestito ni pre¾alili taj neuspjeh, a veæ su poèele kalkulacije o tome hoæe li Æiro Bla¾eviæ ostati selektor ili æe otiæi. Majstor medijskog mešetarenja i samoreklamiranja, uz pomoæ pojedinih novinara i medija, postavio je la¾nu dilemu: ima li Bla¾eviæ motiva voditi reprezentaciju u još jednom ciklusu kvalifikacija, ovoga puta za EP 2012. godine, u Poljskoj i Ukrajini, ili æe oronuli 75-godišnjak definitivno otiæi u nogometnu mirovinu.

– Potpuno sam skrhan, ne mogu da spavam od tuge i oèaja. Nismo uspjeli zbog neigranja èetvorice kljuènih igraèa Emira Spahiæa, Samira Muratoviæa, Zvjezdana Misimoviæa i Elvira Rahimiæa, ali ja krivicu pripisujem sebi. Da li sam ih dovoljno motivirao da pobijede i oraspolo¾e ovaj naš jadni i radosti gladni narod? – lamentirao je Æiro iste veèeri nakon predstave u kojoj talijanski sudac, Roberto Rosetti, zamalo nije prekinuo utakmicu zbog napada publike na njegovog pomoænika, zasutog upaljaèima i rekvizitima iz bogatog navijaèkog arsenala domaæe publike. Onaj isti Rosetti koga je Æiro svojevremeno nazvao papkom, pa mu se sada izvinjavao, sumnjajuæi da æe navlaèiti Portugalcima.

No, veæ iste veèeri, i narednih dana,  Æiro je, svjesno dakako, lansirao i drugu prièu o svom ostanku na kormilu reprezentacije. Rekao je kako zna da bi mu „neki ljudi“ rado pokazali izlazna vrata, ali da æe on poslušati ¾elju naroda.

– Niko me neæe otjerati iz reprezentacije! Ovo su sjajni deèki i s njima æemo na Evropsko prvenstvo. Moja je obaveza da ljudima zemlje u kojoj sam roðen i gdje su moji preci, podarim još jednu nadu i šansu – kliktao je Æiro u slušalicu brojnih sportskih novinara, prvenstveno medija iz Hrvatske.

No, stvarni razlog Æirine ¾elje da ostane uposlenik NS BiH, drukèije je prirode. Iz neslu¾benih, ali pouzdanih izvora, doznalo se kako se Æiro ne ¾eli odreæi ugovora koji mu jamèi novce kakve nisu imali svi njegovi prethodnici zajedno.

Reklamice i markice

Naime, prema ugovoru koji Bla¾eviæ ima sa NS BiH, njemu je po raznim osnovima zajamèena zarada oko 1,5 milion maraka. Osim plaæe i svih troškova: mobitel, smještaj u luksuznim hotelima, plaæeni svi troškovi, vozaè, bogata reprezentacija u restoranima po izboru, Æiri se plaæa i 70 posto od svih marketinških ugovora koje on donese.

U nekima, poput èokolade „mikado“, koju su uoèi utakmice uèenici Mašinske škole iz Tuzle skinuli s jambo plakata i unijeli je u školu, Æiro je i glavni glumac. Dosta je, meðutim, reklama koje je dogovorio (Konzum i dr.) s prijateljima, u kojima se njegovo ime nigdje ne spominje, ali se njemu plaæa provizija. Takav ugovor Æiri donosi više novaca nego što je imao kao selektor Hrvatske, recimo, a svakako više nego kada je vodio Iran.

U tom grmu, dakle, le¾i zec. No, Æiro se u nekim stvarima prevario, a to je da æe ga okrutna sarajevska æaršija milovati èak i kada s reprezentacijom ne ostvari uspjeh, kao protiv Portugalaca. Ostvareni rezultat nije po volji ni nogometnih èelnika – anonimusa, pa se sve više govori kako æe mu Izvršni odbor NS BiH uskratiti podršku. Ona je izvjesnija ako se zna da na narednoj sjednici IO NS BiH neæe imati podršku svog najveæeg poštovaoca, ali i tald¾ije, Hamdije Abdiæa Tigra, koji izdr¾ava dvogodišnju zatvorsku kaznu, i zkoji zbog toga sigurno više neæe biti osoba koja vedri i oblaèi u NS BiH.

Æirini „zmajevi“ poletjeli su, ali nisu doletjeli tamo gdje smo ih svi, slu¾eæi se la¾nom nadom, oèekivali – u Ju¾nu Afriku! Sada, kada se o svemu razmišlja hladnom glavom, stvari izgledaju drukèije.

Teško nama s njima

Drugo mjesto u kvalifikacijama za SP nije malo, ali je nedovoljno da nam se ispuni san svih snova – odlazak na SP u Mandelinu vruæu zemlju. Ako smo do sada pili Æirinu slatkorjeèivost, vrijeme je da se otrijeznimo. S ovakvim ljudima, koji vode bih nogomet, èak ni s Æirom lafinašem nemamo šansi za veliki iskorak. Pogotovo ako nam se stalno prosipa „šupljika“ o patriotizmu, entuzijazmu i „ekipi za èuda“, iza koje postoje drukèiji, jasni razlozi za ostanak: milion i po maraka zarade nije malo!

I manje vješti od Æire dubili bi na glavi da doðu do tih novaca. No, šta je s nama ostalima? Hoæemo li svi, i dalje, glumiti „pajace“ kako bi dobrodr¾eæi starac, Æiro, preko leševa došao do bogatstva? Uz podršku nesposobnjakoviæa i jalijaša iz Saveza tipa Munib Ušanoviæ, Sulejman Èolakoviæ, Iljo Dominkoviæ, Salem Proliæ i drugi, mafijaša što se vrzmaju oko Kuæe nogometa, ponešto potkupljenih kolega i nadasve, uz pomoæ zaluðenog gladnog i svakovrsnih uspjeha ¾eljnog, naivnog naroda. Koji tajno potpisuju ugovore i uzimaju provizije od ugovora za TV prava, o kojima drugi èlanovi Predsjedništva i ne znaju!? Tamo se, u stvari, više i ne zna ko pije, a ko plaæa, a jedino što se zna da BiH nema ni na jednom velikom takmièneju, kao i da nam je domaæi nogomet u glibu, po èemu smo zadnji u Evropi.

Mislim da je vrijeme za staru, ali još lijepu repliku: „No pasaran!“, gospodine Æiro i mafiozi iz NS BIH. Vi ste svoje odigrali, prodavaèi magle nam ne trebaju. Uostalom, i BH Fanaticosi su svoje rekli, mada ni njihovo maslo nije za ramazana, što bi rekli naši stari.

Carlosa Quieroz procijenio

„Znamo da veæ godinama niste pobijedili ni jednu veliku evropsku reprezentaciju i u tome vidimo svoju šansu“, izjavio je selektor Portugala, Carlos Quieroz, uoèi „utakmice svih utakmica“ u Zenici. Na ¾alost, Portugalci su bili u pravu, najviše što smo postigli otkako nas Æiro vodi, bile su gostujuæe pobjede protiv Belgije i Estonije. U meðuvremenu, obrukali smo se u nekim prijateljskim ogledima, kao poput Irana ili Rijeke.

Kritike Bake i Vahe

Dvojioca slavnih Mostaraca, Bla¾ Sliškoviæ i Vahid Halilhod¾iæ, kritikovali su Sliškoviæa zbog neodlaska na Svjetsko prvenstvo u Ju¾nu Afriku. Smatraju da ni jedna reprezentacija u bara¾u nije imala bolju priliku da izbori odlazak na SP. Halilhod¾iæ je još rekao da je veoma razoèaran zbog toga što Æiro Bla¾eviæ s „ovako sjajnim igraèima“ u dvije utakmice nije uspio Portugalcima zabiti ni gol.

Podsjetiomo, Æiro Bla¾eviæ je prije šest godina bio kandidat za selektora BiH, ali je tada izabran Bla¾ Sliškoviæ, kog
a je Bla¾eviæ nedavno nazvao pijancem, jer se drznuo da kritikuje njegov naèin rada. sada bi Æiro sklopio i pakt sa samim vragom samo da ostane selektor, odnosno, da ne ostane bez zlatne koke koju danima veæ hrani lafinom, ohrndalim frazama i praznim obeæanjima. 

tuzlalive.ba(Senad ALIÆ)