I poslije bratskog Irana, Iran!

 

ImageI poslije Irana, Iran! Pa, gdje opet sa njima? Zar za prijateljsku utakmicu, u posljednje vrijeme odliène A reprezentacije u N/FS BiH nisu mogli isposlovati atraktivnijeg protivnika?

Ipak, mnogi ka¾u, bitno je da je naša fudbalska A reprezentacija našla kakvog, takvog sparing partnera uoèi odluèujuæih meèeva u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo “Ju¾noafrièka Republika 2010”. Kao što veæ mnogi znaju, u Sarajevu, 12. avgusta Æirine zmajeve, pred susrete decenije sa Armenijom i Turskom, testiraæe dobro znani protivnik, Iran.

Tresla se gora, rodio se miš

Oko (ne)odigravanja susreta sa Iranom dizalo se puno prašine u prošlosti. Prvo je Elvir Boliæ, najbolji strijelac našeg nacionalnog tima svih vremena svojevremno optu¾io èelnike N/FS BiH da su u hotelskoj sobi u Teheranu rastaljivali “plijen”, to jeste novac koji je tada Savez dobio za gostovanje reprezentacije u ovom dijelu Azije. Nakon svega, “tresla se gora, rodio se miš”.

Potom, na Iranu “zube je slomio” legendarni Meho Kodro, ali i njegov asistent u struènom štabu, Boliæ. Nekadašnja  zvijezda Barcelone i naš bivši selektor, odbivši igrati meè u Teheranu, a koji su mu u Savezu ugovorili “iza leða”, dobio je otkaz. Javnost je bila šokirana. Uslijedili su i masovni protesti navijaèa protiv kontraverznih funkcionera u Savezu. Objektivni novinari sa proslavljenim bh. igraèima organizovali utakmicu za ozdravljenje našeg fudbala, ali… Opet, “tresla se gora, rodio se miš”!

Umjesto Kodre na klupu je došao Miroslav Æiro Bla¾eviæ. Reprezentacija je poèela igrati bolje, i sve prljavštine iz prošlosti, loša situaciju u N/FS BiH “gurnute su pod tepih”. U Savezu nije došlo do ¾eljno oèekivanih promijena. Ostali su isti ljudi, a reprezentacija æe ponovo igrati sa istim protivnikom, Iranom. Fraza je otrcana. No, “istorija se ponavlja”.

Logièan potez Æire

Ipak, prihvaæanjem igranja prijateljskog susreta sa Iranom Æiro je napravio logièan potez, jer nije imao velikog izbora. BiH je 12. avgusta imala još samo ponudu Bahreina za utakmicu u Beèu. Bolje Iran u Sarajevu, nego Bahrein u Austriji, ili nedaj Bo¾e, opet Rijeka!?

Ko zna? Da je postupio kao Kodro, mo¾da Æiru više ne bi gledali na klupi naše izabrane vrste? Dok je “ovih” u Savezu, boljeg protivnika za test utakmice neæemo naæi, istorija æe se ponavljati. Koliko god reprezentacija bila dobra igraæe sa “bratskom” Islamskom Republikom Iran.

Boljeg vakta za gore ljude u BiH, tako i našoj fudbalskoj asocijaciji nikada neæe biti!
“Jednog dana”, biæe bolje…  

 

sportsport.ba/ B.Tiro