Ćiro opet pozvao Sašu Papca

Image
 
 

Miroslav Æiro Bla¾eviæ, selektor fudbalske A reprezentacije BiH danas je u NS/FS BiH saopštio imena od 19 igraèa na koje æe raèunati u utakmicama kvalifikacija za SP protiv Turske, 11. oktobra u Istanbulu i Armenije èetiri dana kasnije u Zenici.

Na opšte iznenaðenje novinara koji su prisustvovali press konferenciji na Æirinom popisu našao se i Saša Papac, štoper Glasgow Rangersa.

„Pozvao sam Papaca, jer ¾elimo još jednom da našu veliku toleranciju, te da privolimo da ponovo igra za svoju zemlju. Zbog toga sam mu opet odluèio uputiti poziv i nadam se da æe se odazvati za utakmice sa Turskom i Armenijom. Još jednom ga pozivam da se pridru¾i kolegama i dalje stavi na raspolaganje, jer bi bio od velike koristi u našoj obrani. Pozvao sam i Emira Spahiæa koji je nedavno operirao prepone. Ne vjerujem da æe biti spreman za meèeve, ali on je kapiten i treba nam u svakom pogledu“, istakao je Bla¾eviæ. 

 
Od igraèa koji su bili na okupljanju i pripremama u meèevima prvog i drugog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo „Ju¾noafrièka Republika 2010“ sa Španijom (0:1) i Estonijom (7:0) otpali su Branislav Kruniæ, Sanel Jahiæ, Semir Štiliæ, Mario Juriæ, Said Huseinoviæ i Velibor Vasiliæ.

„Pojedinci nisu shvatili šta znaèi biti 19., 20., 21. i 22. igraè u reprezentaciji. Na Svjetsko prvenstvo idu 22, a ne 18 igraèa. Stoga sam odluèio da nezadovoljne izostavim. Kruniæa nisam pozvao zato što me razoèarao u prvoj utakmici protiv Bugarske, a nakon toga nije imao moguænosti da popravi formu. Trenening ne mo¾e zamjeniti utakmicu“, obrazlo¾io je Bla¾eviæ, objasnivši i poziv koji je uputio Mladenu Bartoloviæu:

„Novo, odnosno staro ime je Bartoloviæ. Veæina vas ga poznaje, a mene je impresionirao u Maksimiru, gdje je odigrao odluèno u pobjedi Hajduka protiv Dinama. U osliènoj je formi i smatram da bi nam moga biti od koristi u meèevima sa Turskom i Armenijom.“

Selektor je izrazio zadovoljstvo formom svojih izabranika, a uz ¾elje da se na okupljanju 6. oktobra u hotelu Hercegovina na Ilid¾i svi pojave zdravi, posebno je apostrofirao jedno ime.

„Mog Ibrièiæa sam trenirao dvije godine, ali me iznenadio izvodbom protiv Dinama. Jednostavno, kao da to nije bio on. Naprosto se poigravao sa igraèima Dinama.“

Selektor je prije nekoliko dana u Beèu razgovarao sa Fatihom Terimom, kolegom na klupi Turske. Naglasio je da je Teurèin u Austriji bio velika zvijezda i da je prepun sampouzdaja.

„Da sam na njegovom mjestu ne bi bio tako uvjeren u pobjedu. Razumijem je da su protiv Belgije imali loš dan, da ne mogu dva puta kiksati, ali neæe im biti lako ni protiv nas. Vjerujem svojoj ekipi, a kada bi i Terim to znao vjerovatno ne bi bio toliko samouvjeren. Još uvijek sam pri stanovištu da su Turci favoriti, ali u ovoj utakmici sve je moguæe. BiH ima izuzetno opaku ekipu i vrlo sam sretan što to mogu reæi. Niti jedan ekipa na svijetu ne mo¾e biti uvjerena u trijumf kada igra protiv nas“, optimistièan je Bla¾eviæ.

 
U sluèaju otkaza zbog povreda, Bla¾eviæ æe posegnuti za igraèima iz domaæeg prvenstva. Tokom mini priprema u Sarajevu, biæe ponovo organizovana kontrolna utakmica, s tim da je selektor izrazio ¾elju za nešto jaèim protivnikom od Staniæ Kreševa.  

Mo¾da je Æiro ovaj put malo pogriješio u sluèaju Štiliæa, ali vrijeme radi za njega. Pogledajte dva gola koja je postigao za Lech prije dvije noæi u Kupu Poljske.

 
Spisak za Tursku i Armeniju
Kenan Hasagiæ (BB Istanbul)
Goran Brašniæ (Inter Zaprešiæ)
Emir Spahiæ (Lokomotiv Moskva)
Saša Papac (Glasgow Rangers)
Safet Nadareviæ (Eskisehirspor)
D¾emal Berberoviæ (Litex Lovech)
Ivan Radeljiæ (Energie Cottbus)
Elvir Rahimiæ (CSKA Moskva)
Dario Damjanoviæ (Luch Energia)
Miralem Pjaniæ (Olimpique Lyon)
Zvjezdan Misimoviæ (Vfl Wolfsburg)
Mladen Bartoloviæ (Hajduk)
Senijad Ibrièiæ (Hajduk)
Sejad Salihoviæ (TsG Hoffenheim)
Admir Vladaviæ (MŠK ®ilina)
Samir Muratoviæ (SK Sturm Graz)
Edin D¾eko (VfL Wolfsburg)
Vedad Ibiševiæ (TsG Hoffenheim)
Zlatan Muslimoviæ (PAOK Solun)
 
sportsport.ba