Avitaminoza

Image  Blijedo, anemicno, neodlucno i bojazljivo izdanje reprezentacije Bosne i Hercegovine u prvoj utakmici kvalifikacija za naredno svjetsko prvenstvo protiv domacina Spanije u Murciji rezultiralo je vise nego opravdanim porazom. Izmedju pompeznog i pretjeranog trijumfalizma strucnog staba i klasicnog kolapsa igre nasih momaka ostala je samo utjeha da nismo izgubili sa vise od jednog gola razlike.

Iako je reprezentacija Bosne i Hercegovine dosla u goste evropskom prvaku, i iako je odigrana tek jedna utakmica kvalifikacija, vec sada je jasno da nadmenim slatkorjecjem i prejudiciranjem vlastitog kvaliteta iz ovih kvalifikacija necemo izaci sa pozitivnim ucinkom. Razvoj situacije u nasoj grupi vec sada diktira podizanje nuznog stanja na najveci nivo, a kod nas jos uvijek nema razloga niti najave za bilo kakav optimizam. Nasa reprezentacija vec sada dobrano kasni za ostalim ucesnicima grupa (cak 3 ekipe imaju 3 boda), a vecerasnje izdanje ne ostavlja puno nade za bolju buducnost.

Sljedeci direktni protivnik, ekipa Estonije, je doduse takodjer izgubila svoj prvi susret, ali je ipak ostavila bolji dojam od naseg nacionalnog tima. Bice jako interesantno vidjeti sta nas strucni stab planira za ovaj predstojeci susret u srijedu, i kako nasi reprezentativci misle “oprati” vecerasnje blijedo izdanje koje je, unatoc superiornom protivniku, bilo vise nego lose.

Ostaje da se vidi da li cemo se opet pouzdati u mitologiju i carobne stapice, ili ce se zasukati rukavi, te u susret uci sa daleko vise mentalne, a posebno fizicke spreme. Takodjer, ostaje da se vidi da li ce se ovaj, realno govoreci, cudesan sastav odrzati , ili ce se selektor Blazevic ipak odluciti za mnogo jaci tim kojeg je veceras, primjetili smo, prekasno odlucio ostaviti van igre (kasne izmjene). Moramo dodati da u nasem timu nismo vidjeli igrace koji su zasluzili igranje u prvoj postavi, a koji uopste nisu uvrsteni u najbolji tim, pa je zabrinutost povodom te cinjenice jos i veca. Dovoljan je jedan pogled ka klupi nase reprezentacije pa da prosjecnom zaljubljeniku u nogometnu igru bude jasno da neko “sapce” sastav Ciri. Inace ne vidimo drugi razlog zasto se pored jednog super-talenta, Pjanica, i trenutno vodeceg strijelca Bundeslige, Ibisevica, nasao jedan Vasilic iz Gradacacke Zvijezde..

Veceras smo pokazali nemoc, i nema niti jednog pozitivnog elementa u nasoj igri. Veoma je vazno da to svi konstatuju i da se ne zanosimo i opravdavamo cinjenicom da smo porazeni od evropskog prvaka sa “mrsavih” 1-0. Ukoliko se vec sada ne pocne raditi na ozbiljnom oporavku nece proci ni 96 sati od danasnjeg dana, a mi cemo se po ko zna koji put pomiriti sa jezivom cinjenicom da ni ova generacija nasih nogometasa nece donijeti radost nasem nogometu u skoroj buducnosti.

Na ljudima koji vode nas nogomet je vec sada ogromna odgovornost, jer ukoliko se opet desi pad sistema, sto je vise nego izvjesna mogucnost, vise ih nista nece moci opravdati u njihovim tvrdnjama da su upravo oni jedini spas nasem usnulom bosansko-hercegovackom nogometu.

Do srijede nema puno vremena…

 

BHFPress