Kodro neće da vodi igrače u Iran

ImageSelektor fudbalske „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine, Meho Kodro, nije ¾elio prihvatiti da njegovi izabranici 27. maja putuju u Iran i igraju prijateljsku utakmicu sa Iranom.

Podsjetimo, naš nacionalni tim 27. maja trebao je odmjeriti snage sa Poljskom, uèesnikom predstojeæeg Evropskog prvenstva u Austriji i Švajcarskoj. Meðutim, Poljaci su krajem prošlog mjeseca otkazali ovaj meè, a igraæe sa Albanijom. Iz bh. kuæe fudbala propust u dogovaranja meèa sa Poljskom (nisu potpisali ugovor!) pokušali su ispraviti tako što su dogovorili meè sa Irancima. Meðutim, Kodro to nije ¾elio prihvatiti, uz logièno objašnjenje.

„Šta bi dobili od utakmice u Teheranu? Igraèima završavaju prvenstva, umorni su od klupskih nastupa, a Iran je „na kraju svijeta“ i samo bi se dodatno izmorili od puta. Uz to, Iran nije tako jaka provjera da bismo mogli nešto profitirati i na planu uigravanja ekipe. Odigrali smo mnogo utakmica protiv njih i ne ¾elimo se vraæati i ponavljati iste greške“, objasnili su iz našeg tabora sa struènog aspekta razloge zbog kojih reprezentaciju ne ¾ele voditi u nove pustolovine!

Sa druge strane, èelnici Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH ogorèeni su zbog Kodrinog stava.

„Našem timu bili bi plaæeni svi troškovi prevoza, a Savez bi inkasirao dodatnih oko 200. 000 KM. Ne znamo zbog èega se Kodro protivu odlasku u Teheran. Ovako æemo za okupljanje potrošiti 50, 60 hiljada KM“,
ka¾e Sulejman Èolakoviæ, èlan Predsjedništva NS/FS BiH.

Oèigledno da je èelnicima naše kuæe fudbala va¾nije zaraditi „koji dinar“, nego omoguæiti struci da radi svoj posao. Logièno je da Kodro odluèuje o utakmici jer uostalom on æe na kraju prièe i odgovarati za rezultate koje ostvari sa svojim izabranicima. Kodro je bio ljut i zbog utakmice sa Japanom, koja se igrala 30. januara ove godine. Gostovanje u Tokiju nije bilo u kalendaru FIFA-inog termina, pa je struèni štab u svom debiju morao „krpiti“ reprezentaciju kako je znao i umio. Tada je u javnim istupima priznao da nikada ne bih prihvatio poziv iz Japana. Iran je bio prvo iskušenje, kojem je Kodro odolio. Svaka mu èast!

sportsport.ba