Tahiroviæ: Nemamo ni¹ta od kukanja, idemo se nadigravati

ImageMuška rukometna reprezentacija BiH igrat æe s Maðarima u bara¾u za plasman na Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj naredne godine. U norveškom Lilehameru juèer su ¾rijebu prisustvovali selektor Halid Demiroviæ i generalni sekretar RSBiH Smajo Karaèiæ.

Prvi strateg bh. tima nije bio pretjerano oduševljen voljom ¾rijeba. Ponovo nam kuglice nisu donijele pretjeranu sreæu. Meðutim, moglo je i gore, kako nam je u telefonskom razgovoru iz Norveške juèer saopštio Demiroviæ.

Psihièka priprema

– Prva reprezenacija s kojom ni pod razno nismo ¾eljeli igrati su Španci. Nakon njih slijede Poljaci koji su zapali Švicarce. Maðari su bili na treæem mjestu nepo¾eljnih, ali šta se sada tu mo¾e – rekao nam je selektor.

Nije se ispunilo ono èemu su se svi nadali, a to je da nam protivnik bude Crna Gora, Slovenija, Èeška…

– Moramo se sada maksimalno spremiti za Maðare. Tako nam je, kako je. Dobro ih poznajemo i prednost je što se prva utakmica igra kod njih. Najbitnije je da se dobro psihološki pripremimo i da ne izgubimo samopouzdanje koje smo stekli tokom uspješnih kvalifikacija. Naravno, nadam se da æemo imati sreæe i kad je zdravstveni bilten u pitanju – istièe Demiroviæ.

Svi su bolji od nas

Ni kapiten bh. reprezentacije nije skakao od sreæe kad je saznao ko nam je na putu ka SP-u, ali je zvuèao vedrije od selektora.

– Ništa promijeniti ne mo¾emo. Da su mene pitali to bi bili Crnogorci, mada ni oni nisu maèiji kašalj. Èinjenica je da su svi bolji od nas. Još smo dobro i prošli ako se zna kakve su tu ekipe bile u pitanju. Od kukanja nema ništa, nego treba otiæi u Maðarsku i odigrati što bolje kako bi sebi u revanšu olakšali posao – rijeèi su Enida Tahiroviæa.

Prema njegovom mišljenju, taj prvi susret æe mnogo toga odluèiti.

«Sluèaj Norveška»

– Na svim pripremnim turnirima smo pokazali da mo¾emo fantastièno odigrati s jaèima od nas. Takav pristup moramo zadr¾ati i u ovim utakmicama. Kad razmišljam o tome da li je prednost što se prva ne igra kod nas, sjetim se sluèaja s Norveškom. Tada smo ubjedljivo izgubili i u Sarajevu nas je doèekala prazna dvorana. Nije to pravilo bez izuzetaka – ka¾e voða naše reprezentacije.

Koliko se mogao sjetiti, a Maðarima nikad nismo igrali, ali se zna èim raspola¾u.

 
Podrška navijaèa

– Svi smo pratili Evropsko prvenstvo u Norveškoj i otprilike znamo šta nas oèekuje. Vjerujem da æemo i u Maðarskoj imati podršku BH Fanatikosa što æe nam biti veliki podstrek. Uostalom, ako nam je cilj da se plasiramo na SP moramo napraviti iznenaðenje i pobijediti boljeg od sebe. Drugaèije ne mo¾e – zakljuèuje Tahiroviæ.

Sve u svemu, svi æemo se nadati da æe naš tim u prvoj utakmici ostvariti rezultat koji neæe biti nenadoknadiv u uzvratnom susretu. Sigurno je da æe bh. rukometaše, u kojem god bh. gradu budu igrali, bodriti armija navijaèa. Samo se treba podsjetiti utakmice u Gora¾du od prije desetak dana kad smo uz gromoglasnu podršku ubjedljivo savladali kvalitetnije Litvance.

Selektor je odmah nakon kvalifikacija obeæao da æe se osna¾iti struèni štab, ali da æe moæi raèunati na pomoæ igraèa koji nisu bili u kvalifikacijama. U prvom redu tu su Darko Martinoviæ, Bojan Skoko i Edin Bašiæ. 

Prva utakmica bara¾a igra se 6. ili 7. juna, dok je uzvrat na programu sedam dana poslije.

 
Muzuroviæ: Šansa revanš u Sarajevu

– Moramo biti svjesni toga da su sve selekcije koje su bile u šeširu favoriti protiv nas. Maðari su, po mom mišljenju, u sredini po kvalitetu u odnosu na druge. Ne daj Bo¾e da smo dobili Špance, koje su ipak, Maðari deklasirali na startu u Norveškoj. Imamo i svoju snagu. Šansa nam je revanš u Sarajevu, uz dobar rezultat, naravno, u prvoj utakmici – rekao nam je direktor reprezentacije Mirza Muzuroviæ.

 
Maðarski klubovi nepobjedivi

– Maðari su godinama u samom vrhu evropskog i svjetskog rukometa. Nama treba još vremena da takvo nešto napravimo. Svi znamo kako visoko kotiraju njihovi klubovi. Redovni su uèesnici Lige prvaka. Imali smo priliku u Sarajevu gledati Veszprem i Pik Seged kad su igrali protiv Bosne. Još nikad ih nismo uspjeli pobijediti – ka¾e Muzuroviæ.

 
Ostali parovi

U borbi za plasman na SP u Hrvatskoj, pored Maðarske i BiH, snage æe odmjeriti: Slovenija – Slovaèka, Španija – Grèka, Norveška – Ukrajina, Bjelorusija – Rusija, Crna Gora – Rumunija, Èeška – Srbija, Poljska – Švicarska i Makedonija – Island.

san