Fudbalska A reprezentacija BiH: Kao po navici, opet izgubili…

ImageOno na šta su ljubitelji najva¾nije sporedne stvari u našoj zemlji navikli tokom kvalifikacija za "EURO 2008", ponovilo se i u srijedu naveèe u Istanbulu, u posljednjem meèu borbe za odlazak na EP – poraz! Fudbalska "A" reprezentacija BiH, izgubivši od Turske (0:1), do¾ivjela je šesti uzastopni poraz. Naš nacionalni tim na "Ali Sami Jen" stadionu pao je "bez ispaljenog metka". U 90 minuta istanbulskog meèa, izabranici selektora Fuada Muzuroviæa niti jednom nisu ozbiljnije zaprijetili Turcima. Iako su Norve¾ani oèekivali da Zvjezdan Misimoviæ, Elvir Rahimiæ, Adnan Gušo… mogu napraviti èudo, ono se ipak nije dogodil

Muzuroviæ je nakon utakmice u superlativima govorio o Fatihu Terimu, kolegi na klupi Turske, i njegovim izabranicima. Toliko pozitivno da su se oni neupuæeni zapitali da li je BiH nakon poraza ostvarila plasman na "EURO 2008"?!

"Terim je jedan od najboljih svjetskih struènjaka. Zaslu¾io je da Tursku odvede na Evropsko prvenstvo i èestitam mu na tome. Njemu i njegovim izabranicima ¾elim mnogo sreæe u Austriji i Švajcarskoj", obasipao je Muzuroviæ hvalospjevima svog kolegu.

Uz konstatatciju da su i prije poèetka kvalifikacija Grèka i Turska bile glavni favoriti za osvajanje prva dva mjesta u grupi, Muzuroviæ se dotakao i svoga tima, ne ¾eleæi niti jednog trenutka preuzeti ni trunku odgovornosti za katastrofalne rezultate u svom mandatu.

"Kvalifikacije smo završili na èetvrtom mjestu, a da nije bilo raznih fudbalskih, ali i nesportskih faktora, mogli smo napraviti i nešto više. Iako imamo mlad tim, protiv Turske smo pokazali da imamo karakter. Uz nekoliko iskusnijih igraèa u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo uæi æemo sa mnogo veæim ambicijama", naglasio je Muzuroviæ, ne ¾eleæi govoriti o "fudbalskim" i "nesportskim" faktorima koji su se reflektovali na igre i rezultate našeg nacionalnog tima.

Adnan Gušo, golman našeg tima, uspješno je odolijevao napadima Turaka sve do 43. minuta. Steèen je dojam da je mogao bolje reagovati na udarac Nihata Kahveèija.

"Istina, nisam najbolje reagovao, ali sam bio zaklonjen i nisam vidio loptu. Safet Nadareviæ je išao u blok i mislio sam da æe odbiti loptu u polje. Meðutim, ona je prošla ispod njegove noge, a u tom trenutku nisam imao vremena za bolju reakciju. I pored poraza, mislim da nismo razoèarali. Turci su iskoristili prednost domaæeg terena i paklenu atmosferu koju su priredili njihovi navijaèi. Iskoristili su jedan naš kiks i na kraju osvojili tri boda, koji su ih odveli na Evropsko prvenstvo", smatra Gušo.

Delegacija za Durban

Bh. delegaciju, koja æe prisustvovati ¾rijebu kvalifikacionih grupa za "Mundijal 2010" u nedjelju, trebalo bi da saèinjvaju èetiri èlana. Selekor Muzuroviæ i generalni sekretar Munib Ušanoviæ ka Ju¾noj Africi su krenuli iz Istanbula, a njima dvojici bi u Parizu trebalo da se pridru¾e Ahmed Pašaliæ, direktor svih reprezentativnih selekcija, te Velid Imamoviæ, sekretar Komisije za meðunarodne odnose.

nezavisne.com