Kvalifikacije za U-21 EURO 2019: Pobjeda nad Švicarskom u Zenici, Marinović: “Odigrali smo fantastičnu utakmicu!”

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavila je sa odličnim igrama u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2019.

Izabranici Vinka Marinovića jučer su u predivnom ambijentu ispunjenog Trening kampa u Zenici pobijedili Švicarsku rezultatom 3:0.

Odličnu priliku bh. tim je imao u 14’. Prvo je Ermedin Demirović pokušao iskosa sa desne strane peterca gostiju, a na loptu je na suprotnoj stativi natrčao Luka Menalo koji pogađa stativu.

BiH do prednosti dolazi u 20’. Menalo je poslao loptu na lijevu stranu u protivnički šesnaesterac do Demirovića koji se oslobađa čuvara i pogađa za 1:0.

Odličnu priliku imao je Mićo Kuzmanović u 25’, ali je sa desetak metra šutirao u golmana Noama Baumanna.

U 34’ udvostručili smo prednost. Amer Gojak je izveo slobodan udarac sa ivice kaznenog prostora, golman Baumann je odbio loptu na peterac gdje se našao Demirović koji još jednom šalje loptu u mrežu.

I drugo poluvrijeme počelo je prilikama reprezentacije BiH, ali je pokušaje Demirovića i Gojaka iz povoljnih pozicija zaustavio Baumann.

Gojak je ponovo u 77’ šutirao sa dvadesetak metara, a golman Švicarske ovaj put loptu odbija u korner.

Kerim Memija u 87’ prolazi po desnoj strani i ubacuje loptu na suprotnu stativu, a Hamza Čataković glavom postiže treći gol za bh. tim. Do kraja utakmice više nije bilo prilika

Bosna i Hercegovina-Švicarska 3:0 (2:0)
Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Vitali Meshkov (Rusija).
Sudije asistenti: Igor Demeshko, Dmitri Mosyakin (Rusija).
4. sudija: Sergei Lapochkin (Rusija).

Golovi: 1:0 Demirović (20’), 2:0 Demirović (34’), 3:0 Čataković (87’).

Žuti kartoni: Ćavar, Šerbečić (BiH ), Hefti, Domgjoni, Ruegg (Švicarska).

Bosna i Hercegovina: Nemanja Trkulja, Advan Kadušić, Marko Mihojević (63. Besim Šerbečić), Stjepan Radeljić, Kerim Memija, Ermedin Demirović (85. Hamza Čataković), Amer Gojak, Mićo Kuzmanović, Marijan Ćavar (75. Amir Hadžiahmetović), Luka Menalo, Stjepan Lončar. Selektor: Vinko Marinović.

Švicarska: Noam Baumann, Kevin Ruegg, Ulisses Garcia, Silvan Hefti, Eray Cumart, Nedim Bajrami, Toni Domgjoni (46. Derek Kutesa), Vasilije Janjičić (46. Michel Aebischer) , Cedric Itten, Dimitri Oberlin (75. Jeremy Guillemenot), Marvin Spielmann. Selektor: Mauro Lustrinelli.

Nakon ubjedljive pobjede i odlične igre protiv Švicarske, selektor „U-21“ reprezentacije BiH Vinko Marinović i dvostruki strijelac Ermedin Demirović obratili su se predstavnicima medija.

Marinović nije krio zadovoljstvo načinom na koji je njegov tim igrao danas:

„Odigrali smo zaista fantastičnu utakmicu. Možde ne samo u početku, kada je i Švicarska imala jedan opasan pokušaj. Poslije toga smo imali potpunu kontrolu nad utakmicom, stvorili dosta šansi i sasvim zasluženo pobijedili. Čestitam igračima i zahvalio bih se ovoj divnoj publici na podršci. Sada se okrećemo Rumuniji.“

Selektor je prokometarisao i narednog protivnika:

„Daćemo sve od sebe i u Rumuniji. Treba nam pobjeda u tom meču. Najbitnije je sada da vidimo u kakvom su nam stanju igrači. Marko Mihojević je izašao iz igre zbog povrede, a poslije utakmice se i Amer Gojak žalio da ima probleme. Vidjećemo kakva je situacija sa njima i nadam se da će biti spremni. U svakom slučaju mi imamo širinu. Ovi momci polako sazrijevaju jer kad pobjedite ovako kvalitetne protivnike bez primljenog gola i sa mnogo šansi, znači da igrate dobro.“

Demirović već misli na sljedeći meč:

„Odlično smo odradili ovu utakmicu, borili smo se do kraja. Bez obzira na odličan rezultat, moramo sve brzo zaboraviti i skoncentrisati se na Rumuniju jer bi nas pobjeda protiv njih približila plasmanu na Evropsko prvenstvo.“

11. septembra u 19:00 sati reprezentacija BiH će gostovati Rumuniji u Ovidiuu.

N/FS BIH