Kvalifikacije za SP 2019: Težak poraz od Francuske u Mejdanu, BiH u drugom krugu kvalifikacija!

Košarkaška reprezentacija BiH doživjela je večeras jako težak poraz od Francuske u tuzlanskom Mejdanu. Naš tim poražen je rezultatom 102:52.

Bilo je još i prije večerašnjeg duela našeg tima sa francuskim sasvim jasno da izabranici Duška Vujoševića nemaju šta tražiti u duelu sa Francuskom koja je došla u praktično najjačem sastavu i pokazala je da spada u sam vrh evropskih selekcija po kvalitetu.

Francuska je već u prvoj četvrtini razbila svu neizvjesnost kada je imala prednost rezultatom 23:12, a pravu dominaciju Francuzi su napravili u kasnijoj fazi meča. Tako su na poluvrijeme otišli sa vodstvom od 44:22, a bila je to tek uvertira u još bolju igru u drugom dijelu susreta.

Naš tim jednostavno nije mogao parirati Francuskoj ni u jednom segmentu igre osim borbenosti, koja ipak nije mogla donijeti rezultat. Tako je Francuska već u trećoj četvrtini u nekoliko navrata stigla do 40 koševa prednosti, no na kraju je na odmor otišla sa vodstvom od 73:36. Meč je na kraju okončan pobjedom gostiju sa nevjerovatnih 50 razlike, rezultatom 102:52.

Najbolji u redovima našeg tima bio je Adin Vrabac sa 10 poena, 4 skoka i asistencijom.

Košarkaši Rusije savladali su Belgiju rezultatom 84:66 i tako omogućili našoj selekciji plasman u narednu rundu kvalifikacija.

Nakon utakmice u Mejdanu medijima se obratio selektor Duško Vujošević koji je nakon teškog poraza izjavio da je ovo najteži poraz u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

“Ovaj poraz je ubjedljivo najveći u mojoj trenerskoj karijeri. Ima različitih poraza, ali ovo je iznad svega. Za to smo odgovorni ja, igrači koji su bili tu, ali i oni koji su otkazali dolazak. Ovo ne može biti dobro veče za one koji vole Bosnu i Hercegovinu. Prošli smo zahvaljujući pobjedi Rusije protiv Belgije, ali smo dobili žestoku lekciju da nam naredni krug može biti veliko brukanje ukoliko ne nađemo metod i način da se ispravi naš kompletan sastav. Nismo pokazali večeras dovoljno karaktera, čvrstine i borbenosti”, rekao je Vujošević.

Bosna i Hercegovina će Belgiji gostovati u ponedjeljak, a susret se igra sa početkom u 20:30.

Sport1.ba/SportSport/BHF PRESS