Fed Cup reprezentacija i naredne godine u II grupi Euro-afričke zone

Pobjedom nad Egipćankama, ženska teniska reprezentacija BiH uspjela je da izbori opstanak u Grupi II Euro-afričke zone Fed Cupa.

BiH je povela sa 1:0 nakon što je u prvom meču Nefisa Berberović savladala Lamis Alhussein Abdel Aziz sa 6:4, 6:3.

Drugi meč prekinut je nakon samo 13 minuta, odnosno dva odigrana gema, jer naša najbolje rangirana teniserka Dea Herdželaš zbog povrede ramena nije mogla da nastavi, te je meč predala egipatskoj igračici Sandri Samir.

Trener Emir Jesenković morao je mijenjati i prvobitnu odluku za dubl, tako da je Anita Husarić zamijenila Deu Herdželaš i sa Jelenom Simić odigrala odlučujući meč protiv Sandre Samir i Rane Sherif Ahmed.

U meču koji je trajao dva sata i 21 minut, prvi set pripao je Egipćankama 6:3, dok su u drugom setu naše teniserke bile bolje sa 7:5, a u trećem su već u petom gemu potpuno slomile otpor egipatskih teniserki i slavile sa 6:2.

Time je osiguran nastup naše selekcije u Grupi II naredne godine kada će naše djevojke pokušati ponovo da dođu do Grupe I u kojoj su se takmičile 2017.godine.

Turnir Grupe II počeo je u srijedu 18. aprila u Atini, gdje se sedam selekcija takmičilo u dvije podgrupe.

Naše teniserke odigrale su tri susreta – prvog dana su izgubile od Luksemburga 2:1, a istim rezultatom je završen i susret protiv Izraelki narednog dana. U petak su naše djevojke sa 3:0 savladale ekipu Norveške.

Klix