Kvalifikacije za SP 2019: Francuska bolja od BiH

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u drugom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini od Francuske rezultatom 65:84.

Nakon izjednačenog početka meča i vodstva naše selekcije od 4:2, Francuzi su preuzeli kontrolu meča i napraili nevjerovatno seriju od 15:2 za 17:6. Međutim, do kraja prvog perioda naš tim je smanjio zaostatak i na odmor se otišli rezultatom 19:12 u korist Francuza.

U drugoj četvrtini vidjeli smo mnogo bolju igru naše selekcije, koja se vrlo brzo vratila u egal, te je došla na zaostatak od jednog poena (23:24). Do kraja ove dionice igre domaća selekcija se pokušavala odlijepiti, ali najviše je to bilo na pet razlike. Trojkom Atića smo otvorili 3. dionicu i došli na 39:37, ali su domaći uzvratili serijom od 6:0 i poveli sa 45:37, te nekoliko trenutaka kasnije sa 49:40.

Imala je naša selekcija priliku da se u tim trenucima vrati u egal, ali smo promašili nekoliko otvorenih šuteva, a Francuzi su znali sačuvati prednost, a u posljednjih 10 minuta Francuzi su ušli sa najvećom prednošću do tog trenutka od 12 poena. Vodili su sa 61:49.

Početak četvrte dionice donio je povećanje prednosti Francuza, koji su otišli i na 14 koševa razlike (63:49), a upravo ta prednost bila je većim dijelom posljednje dionice. Ponovo smo imali nekoliko tehničkih grešaka i isforsiranih šuteva. Uoči posljednje četiri minute Francuzi su imali čak 20 koševa prednosti i tada je bilo sigurno da je za nas ovaj meč završen.

Selektor Duško Vujošević insistirao je na time outu da je svaki poen na meču jako bitan i da se moramo boiriti za svaku loptu. Do kraja meča Francuzi su sačuvali prednost i zuasluženo slavili. Nemanja Gordić postigao je 16, a Milan Milošević dodao je 15 poena. Andrija Stipanović imao je učinak od 13 poena. U redovima Francuske Bouteille je postigao 12 poena.

Statistički učinak naših košarkaša u večerašnjoj utakmici

Kvalifikacije se nastavljaju u februaru 2018 godine. Naša reprezentacija će 23. februara dočekati Belgiju, dok će dva dana kasnije u goste Rusiji.

Sport1.ba/BHF PRESS