U18 reprezentacija osmoplasirana na Europskom prvenstvu u Slovačkoj

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od odgovarajuće selekcije Grčke u susretu za sedmo mjesto Europskog prvenstva do 18 godina koje se održalo u Slovačkoj.

Nakon odličnog otvorenja prvenstva i dvije pobjede, a potom i trijumfa nad Slovenijom za plasman u četvrtfinale prvenstva, postalo je jasno da je cilj naše reprezentacije na ovom takmičenju ispunjen, a bilo je još i ranije jasno da naši košarkaši kvalitetom ne mogu napraviti puno više od toga.

Stoga je bilo sasvim jasno već nakon četvrtfinalne utakmice sa Srbijom da će naš tim teško uspjeti da savlada ostale protivnike u borbi za određivanje plasmana od pete do osme pozicije, a nakon poraza od Italije, ostalo nam je da sa Grčkom odlučimo o plasmanu na sedmo ili osmo mjesto.

Već u prvoj četvrtini, Grci su pokazali da će maksimalno odgovorno igrati defanzivu i da im je stalo do toga da ostvare što bolji plasman, pa su poveli rezultatom 12-7. Naš tim je zaigrao bolje u drugoj četvrtini, ali na kraju nismo stigli do preokreta i Grci su na poluvremenu još uspjeli i povećati vodstvo, a rezultat je glasio 35-29.

Treća četvrtina je po starom dobrom običaju donijela ”raspad” sistema u našoj igri, a naš protivnik je u ovom periodu utakmice riješio pitanje pobjednika. Rezultat je na otvorenju posljednjih deset minuta glasio 59-41. Do kraja susreta, Grci su još uspjeli povećati svoju prednost i meč dobiti konačnim rezultatom 77-55.

Najefikasniji igrač naše reprezentacije bio je Vojin Ilić sa 16 poena, 5 skokova i asistencijom, a Kenan Kamenjaš je ubacio 10 poena, uz 7 skokova i 4 asistencije. Robert Soldo je ubacio 11 poena, uz 2 skoka i asistenciju. Kod Grka je najbolji bio Georgios Kalaitzakis sa 16 poena. Vrijedi napomenuti da za naš tim danas nisu igrali Sani Čampara i Emir Čerkezović.

Statistički učinak juniora protiv Grčke

Boris Džidić, selektor naše reprezentacije je prokomentarisao utakmicu sa Grčkom.

”Utakmicu sa Grčkom smo doslovno odlučili osim Čerkezovića i Alikadića koji su bili povrijeđeni lakše i nismo ih htjeli forsirati, skloniti Sanija Čamparu koji je iznio prvenstvo i doveo nas do osmog mjesta. Bio je preumoran i svaka dalja forsiranja bi možda dovela do teže povrede tako da ga danas nismo koristili. Dali smo šansu svim momcima i većinom su igrali momci koje i dogodine čeka isto ovo prvenstvo”, prokomentarisao je naš selektor utakmicu sa Grčkom i dodao:

”Što se tiče samog prvenstva, napravili smo zacrtani cilj, ostali smo u A diviziji, otišli smo korak dalje, za dalje nešto nije bilo realno očekivati. Ostale ekipe su fizički jače sa širim klupama tako da u četvrtfinalu poraz od Srbije koliko god rezultatski nije bio realan, omjer snaga je pokazao da su Srbi zasluženo prvaci Europe”.

Selektor juniora je zadovoljan ostvarenim rezultatom na Europskom prvenstvu.

”Mogu biti zadovoljan ovom ekipom. Ostaje gorak okus zbog tri poraza na kraju koja su došli malo većim rezultatom. Ali ovi momci moraju biti ponosni što su napravili, mi smo ponosni na njih, BiH ostaje u A diviziji, imamo kontinuitet što je najvažnije za dalje generacije”, zaključio je Džidić.

Najbolji strijelac turnira po broju poena po utakmici bio je Sani Čampara, koji je ubacio 126 poena u šest utakmica, odnosno 21 poen po utakmici.

Čampara je uvršten među najbolju petorku turnira, što je još jedno veliko priznanje za najboljeg igrača naše juniorske reprezentacije.

Statistički učinak juniora na Europskom prvenstvu u Slovačkoj

Od 12 igrača koje je koristio selektor Džidić na Europskom prvenstvu u Slovačkoj, njih 5 ima pravo nastupa i naredne godine u dresu juniorske selekcije, a to su: Nedim Omerović, Kenan Kamenjaš, Vojin Ilić, Hamza Begić i Robert Soldo.

Sport1.ba/BHF PRESS