Vujošević: ”Ekipa spremna za Švedsku”

Adin Vrabac novi je kapiten seniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, saopštio je u petak selektor Duško Vujošević.

Nakon što su nastup u državnom timu otkazali, između ostalih, bivši kapiteni NBA igrač Mirza Teletović, te Elmedin Kikanović, traku je preuzeo košarkaš beogradskog Partizana. Zajedno sa saigračima u nedjelju će otputovati u Norčeping, gdje 2. avgusta protiv Švedske igraju prvu utakmicu pretkvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo. Otkazivanja nekoliko ključnih igrača, finansijske poteškoće i povrede ipak nisu ostavile traga ne ekipi, koja je, po riječima selektora, odradila kvalitetne pripreme.

“Svi smo bili uznemireni brojem otkaza za ovu akciju, ali momci koji su ovdje i koji su se odazvali pokazali su entuzijazam, poštovanje prema reprezentaciji, treninzima, stručnom štabu i međusobno. Napravili su dobru atmosferu i pokazali želju za pobedama. Naporno su radili na svakom treningu. Vreme priprema traži žrtvu, a igrači su je dali”, rekao je Vujošević i dodao:

“Treba da budemo svesni da je ekipa oslabljena, kao i da svi danas igraju košarku. Nema unapred dobijenih utakmica. Ovi momci su jedno što BiH ima, ali nikoga ne treba definitivno otpisati i otvarati frontove i ratove. Treba ostaviti otvorena vrata onima koji, ako promene svoj stav, mogu biti ovde. Nema samo BiH problem, NBA ekipe žele da njihovi igrači izbegavaju povrede. Neki to igrači prihvate, ali Gasol, na primjer, ne. To je stvar karaktera igrača.”

Iako gaji optimizam da njegovi puleni mogu ostvariti povoljan rezultat i plasman u narednu rundu borbe za SP, srbijanski stručnjak ističe i da stvari treba gledati realno.

“Optimizam pruža odnos naših igrača i njihov potencijal. Nosimo veliko breme neiskustva, ali ovi momci zaslužuju podršku, mladi su i lomljivi. Svojim su odnosom pokazali posvećenost ovom poslu, kod mene su stvorili obavezu i kredit da se istolerišu neke greške. Ne pravimo alibi, želimo da uloženi napor dobije smisao uspehom, ali smo svesni da je ovo nova reprezentacija u stvaranju, kojoj treba vremena ispunjenog radom da bi jednog dana bila reprezentacija koja bi mogla biti favorit. Mi to sada nismo”, smatra selektor BiH, koji će moći računati na oporavljene Džanana Musu i Aleksa Renfora.

Novi lider ekipe naglasio je dobru atmosferu u bh. timu i nada se da će to donijeti i željeni uspjeh.

“U timu je dobra atmosfera, dobro radimo mjesec dana, to se već isplaćuje. Doći će neki rezultat. Počeli smo se spremati za Šveđane, ali će i oni biti spremni. Imaćemo energije da se pokažemo i odigramo maksimalno. Velika je odgovornost biti kapiten reprezentacije”, kazao je Vrabac.

Nakon utakmice sa Švedskom košarkaši BiH će 5. avgusta u Sarajevu dočekati Slovačku.

Nezavisne