BiH bolja od Albanije u Elbasanu, Baždarević: ”Zadovoljan sam pobjedom protiv jakog protivnika”

A reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Elbasanu Albaniju sa 2:1 i tako zaokružila uspješan dan bh. fudbala nakon plasmana kadeta na EP i pobjede U-21 selekcije nad Lihtenštajnom.

Dario Đumić i Kenan Kodro počeli su današnji meč i tako ubilježili prvi nastup za seniorsku reprezentaciju.

Edin Džeko je u 7’ iz jedanaestrca doveo bh tim do prednosti. Ovo je bio jubilarni pedeseti pogodak našeg kapitena u dresu reprezentacije.

Odličnu akciju reprezentativci BiH su izveli u 43’. Džeko je proigrao Kodru na desnoj strani koji ubacuje loptu u kazneni prostor, gdje je natrčao Lulić i sa peterca pogodio mrežu protivnika.

statistika_ALBvsBIHU drugom poluvremenu tempo igre je opao, ali su bh. reprezentativci kontrolisali igru. Ipak, Albanija je u 68’ postila pogodak. Nakon jednog ubačaja sa desne strane najviši u skoku u šesnaestercu naše ekipe bio je Balaj koji glavom šalje loptu iza leđa Asmira Begovića.

Ervin Zukanović je pokušao sa distance u 73’, a lopta je otišla preko gola. Uzvratio je Cikalleshi u 80’, ali Begović je odbranio njegov udarac.

Finiš susreta donio je odličnu priliku za Albaniju, ali se Begović istakao sjajnom odbranom.

Nakon pobjede nad Albanijom u prijateljskom susretu selektor bh. reprezentacije Mehmed Baždarević se na press konferenciji obratio predstavnicima medija:

„Zadovoljan sam pobjedom protiv jako dobre reprezentacije. Izuzetno cijenim i ekipu Albanije i njihovog selektora. Novi igrači su dali svoj maksimum i zadovoljili  su. Kodro je svojom mladošću, energijom, ali i tehnikom pokazao da se na njega može računati. Čestitao bih svima koji su bili tu, svi zajedno smo ostvarili jednu lijepu pobjedu“, rekao je Baždarević i dodao:

„Imali smo problema sa protokom lopte u nekim trenutcima, ali i Džeko je pomagao sredini terena i odradio dobar posao. Bilo je ipak i perioda kada smo i u tom segmentu pokazali dobre stvari. Radićemo dalje na ispravljanju određenih grešaka. Vjerujem da smo i dobili nekoliko igrača za budućnost.“

Novinare je zanimalo i selektorovo mišljenje o igri domaćeg sastava, na šta je Baždarević odgovorio:

„I u Albaniji su napravili dosta izmjena i pokušavali taktičke varijante za kvalifikacije, kao i mi. Još uvijek mislim da mogu napraviti puno u kvalifikacijama. Večeras mo im mi pokvarili planove našom igrom. Zahvalio bih se domaćinu na gostoprimstvu, bili smo zaista lijepo dočekani.“

N/FS BIH