U18: Poraz od Francuske u četvrtfinalu, Finska prvi protivnik za plasman na Svjetsko prvenstvo

Bosna i Hercegovina nije uspjela da se plasira među četiri najbolje mlade selekcije Starog kontinenta.

Naša juniorska reprezentacija je, nažalost, poražena u četvrtfinalu Europskog prvenstva od izuzetno jake selekcije Francuske rezultatom 75:61.

Protivnik je bolje otvorio meč. Francuzi su poveli sa 7:0, a prve poene za naš tim postigao je Nikola Marić pogotkom izvan linije 6,75 u četvrtom minutu meča. Djelovali su “trikolori” nadmoćnije u ovom periodu igre. Nedostajalo je našim momcima prepoznatljive agresivnosti, nije ih ni šut najbolje služio i u sedmom minutu meča protivnik je imao dvocifrenu prednost – 17:7. Pozvao je odmah Josip Pandža time-out, nakon kojeg su se bh. juniori probudili. Prednost Francuske je krenula da se topi, pa su nakon prve četvrtine imali zalihu od pet poena prednosti – 19:14.

Početak druge dionice takođe je obilježila bolja igra protivnika. “Trikolori” su igrali dosta agresivnije, naši momci su teško dolazili do lakih poena. Ponovo je Pandža u 13. minutu bio prinuđen da zove time-out pri rezultatu 26:18. Slično kao i u prvoj četvrtini, minut predaha je djelovao pozitivno na naš tim, pa su u 17. minutu bh. juniori nakon trojke Antunovića došli na samo poen zaostatka – 28:27. Preokret je izostao, jer su Francuzi u svojim redovima imali odličnog Doumbouya, te se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 33:29 za protivnika. Zanimljivo je da je u ovom periodu igre BiH bila bolja u svim parametrima igre, osim u šutu za tri poena.

Francuzi su, ipak, imali prednost pred početak drugog poluvremena. Ali, ne još dugo, jer nakon pogotka Čampare u 22. minutu naši juniori stižu do izjednačenja – 33:33. Taman kada smo se svi ponadali da će već u ovoj dionici naši momci do konačnog preokreta, Francuzi pokazuju da se nisu slučajno našli tu gdje jesu i ponovo odlaze na plus sedam – 42:35. Kao i tokom čitavog susreta, kad god se protivnik rezultatski odlijepio, BiH bi zaigrala dosta jače i agresivnije i smanjila prednost. Ginuli su naši momci na terenu, ali su Francuzi i nakon 30 minuta igre imali prednost – 50:45.

Odmah na početku posljednje dionice “trikolori” su dali našim momcima do znanja da više nema šale. U 33. minutu ponovo su imali dvocifrenu prednost (58:47), koja kao da je uplašila naše momke. Pokušavali su, vidjelo se da su željeli, ali nisu uspjeli da se vrate u igru i preokrenu utakmicu u svoju korist.

Medalja je na ovom prvenstvu izostala, ali ne treba mnogo žaliti, jer smo naspram sebe danas imali protivnika koji je, realno, bio bolji i koji važi za glavnog favorita za osvajanje prvenstva.

Statistički učinak naših juniora u četvrtfinalnom susretu
Statistički učinak naših juniora u četvrtfinalnom susretu

Naši momci još imaju šansu da izbore petu poziciju i vizu za plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine. Na putu do Mundobasketa prva prepreka im je selekcija Finske, sa kojom će naši juniori odmjeriti snage sutra (srijeda) od 14:15 sati u meču za razigravanje od 5 – 8. mjesta.

KS BIH/BHF PRESS