U18: Bosna i Hercegovina u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Turskoj

Muška U18 reprezentacija BiH je u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Turskoj.

Naši juniori poraženi su večeras u posljednoj utakmici grupne faze takmičenja od selekcije Latvije rezultatom 74:65, pa su zbog lošije koš razlike u odnosu na Litvaniju zauzeli drugo mjesto u C grupi Europskog prvenstva sa dvije pobjede i jednim porazom.

Na početku utakmice nije krenulo dobro za izabranike Josipa Pandže. Latvija je ozbiljnije ušla u meč, željela je plasman u narednu fazu takmičenja. Sa četiri uzastopne trojke vrlo brzo su došli do dvocifrene prednosti, a već u 16. minutu imali su čak 15 u svoju korist – 21:6. Protivnik je u ovom periodu bio dominantan u skoku, imao je čak 12 skokova u odnosu na naših četiri, tako da im je sasvim zasluženo pripala prva četvrtina 29:13.

Početak druge četvrtine donio je dobru igru bh. juniora. Zaigrali su dosta agresivnije, sveli Latviju na samo dva poena za šest minuta i prednost se istopila. Sani Čampara je pogodio dvije trojke i u 16. minutu BiH je imala samo poen zaostatka – 31:30. Ipak, naspram sebe smo imali iskusnog protivnika koji je koristio svaku našu i najmanju grešku. Latvija je imala prednost i nakon prvog poluvremena – 40:33.

U drugo poluvrijeme izabranici Josipa Pandže ušli su maksimalno ozbiljno. Vidjela se ogromna želja i namjera da u ovoj dionici prelome utakmicu i tako obezbjede plasman među osam najboljih ekipa Starog kontinenta. Igrali su izuzetno agresivno u odbrani, dominirali pod košem i u 25. minutu nakon pogotka Čampare BiH prelazi u vodstvo – 42:40. Latvija je ovu dionicu završila sa samo osam postignutih poena, pa je nakon 30 minuta igre rezultat bio 52:48 za našu reprezentaciju.

Latvija nije odustajala, pa je posljednju dionicu otvorila serijom 9:0 i tako ponovo prešla u vodstvo – 57:52. Pogođao je sa Musa, pogađao je Gegić, ali protivnik je čuvao prednost. Na semaforu je stajalo manje od dva minuta do kraja meča, a Latvija je imala plus sedam u svoju korist – 68:61. Uspjeli su košarkaši Latvije na kraju da dođu do pobjede, ali im je ona bila nedovoljna za plasman u narednu fazu takmičenja.

Statistički učinak naših juniora u večerašnjem susretu
Statistički učinak naših juniora u večerašnjem susretu

Sutra je na EP u Turskoj slobodan dan, a već u utorak od 18:45 sati naše juniore očekuje utakmica četvrtfinala protiv prvoplasirane ekipe iz D grupe, selekcije Francuske.

KS BIH/BHF PRESS