Kvalifikacije za SP 2018: BiH bolja od Kipra u Zenici, Baždarević: ”Zasluženo smo pobjedili”

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je sinoć na „Bilinom polju“ u Zenici selekciju Kipra sa 2:0 u susretu trećeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018.

Bh. reprezentativci su ušli u meč ofanzivno i prvu priliku za pogodak imali su u 6’. Višća je po desnoj strani kombinovao sa Vranješom i centrirao prema Pjaniću čiji udarac odlazi pored gola. Već u sljedećem napadu Đurić je krenuo ka golu Kipra, ali je golman Panayi bio brži od našeg napadača i izbacio je loptu u polje.

Kiprani su uzvratili u 14’ preko Makrisa koji ušao u kazneni prostor našeg tima iskosa sa desne strane, ali nije bio precizan. Minutu poslije Vranješ je ubacio loptu u protivnički šesnaesterac, najviši u skoku bio je Đurić, a Panayi je dobro postavljen i uhvatio je loptu.

seniorska-statistika-10102016Nastavili su izabranici Mehmeda Baždarevića sa napadima, ali Đurić u dva navrata, te Višća i Pjanić nisu bili precizni. U 35’ je pokušao i Edin Džeko, a lopta je otišla pored gola.

Christofi je u 39’ imao priliku za Kipar, ali je Begović izbacio loptu u korner. U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena i Spahić je pokušao glavom nakon kornera, no rezultat se nije mijenjao.

I u drugom periodu igre prvu priliku imao je bh tim kada je Višća centrirao sa desne strane, a Džeko glavom poslao loptu pored lijeve stative kiparskog gola. Naš kapiten se našao u prilici i minutu poslije nakon ubačaja Pjanića, a lopta je otišla preko gola.

U igru je u 64’ umjesto Kolašinca ušao Hajrović i odmah se našao u prilici, ali je Panayi još jednom odlično intervenisao.

Naš tim je bolju igru krunisao golom u 70’. Pjanić je u šesnaestercu gostiju odigrao povratnu loptu za Edina Džeku koji takve prilike ne propušta i bh. tim je konačno do prednosti.

Mogao je Džeko dvije minute poslije da udvostruči prednost naše najbolje selekcije, krenuo je sam ka golu Kipra, ali se odlučio da dribla Panayia i protivnički defanzivci su stigli da otklone opasnost.

Nastavili su reprezentativci BiH da napadaju i nakon postignutog gola, a u 75’ se i Đurić našao u prilici, no još jednom nije bio precizan.

I drugi pogodak naš tim je postigao nakon akcije Pjanić-Džeko. Odlično je igrač Juventusa sa desne strane centrirao na drugu stativu, gdje je Džeko nadvisio svog čuvara i pogodio za 2:0.

Do kraja utakmice bh. tim je i dalje imao inicijativu, a najbolju priliku propustio je Hajrović u 90’ i rezultat se nije mijenjao.

Na press konferenciji nakon utakmice selektor Mehmed Baždarević je rekao:

„Zaslužena pobjeda. Igračima se mora čestitati zbog igre i ponašanja. Učinili su sve da pobijede i obraduju naše navijače. Stvorili smo mnogo prilika i prednost je mogla na kraju biti i veća. U svakom slučaju, moramo biti zadovoljni rezultatom i važnom pobjedom.“

Reprezentacija BiH kvalifikacije nastavlja 13. novembra u Atini protiv selekcije Grčke.

N/FS BIH