Poraz od Srbije u posljednjoj utakmici kvalifikacija za EURO 2017

Posljednji susret kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine je odigrala protiv Srbija danas u Trening centru NS/FS BiH u Zenici, gdje je poražena sa 2:4.

Prvu priliku na utakmici imale su izabranice Samire Hurem u 4’. Amela Kršo je izvela slobodan udarac sa oko 20 metara, ali je Kostić na golu Srbije bila na visini zadatka.

Jelena Čubrilo se u 8’ izborila za priliku u kaznenom prostoru našeg tima, ali je Almina Hodžić izbacila loptu u korner. Udarac iz ugla izvodi Čubrilo, a najviša u skoku bila je Violeta Slović za prednost gošći od 0:1.

Dobar pokušaj imala je Alisa Spahić u 34’ sa preko 25 metara, ali je lopta otišla preko gola.

Izjednačenje našem timu donijela je Merjema Medić u 40’. Odlično je po lijevoj strani prošla Milena Nikolić i ubacila loptu u šesnaesterac prema Merjemi Medić čiji je šut prvo izblokiran, a nakon drugog pokušaja poslala je loptu u mrežu Srbije. Medić je na ovom susretu debitovala za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Srbija je ponovo do prednosti došla u 48’. Nakon dodavanja Milice Damjanović, Mirela Tenkov sa desetak metara od gola pogađa za 1:2.

Treći pogodak za Srbiju postigla je Jelena Čubrilo kada ušla u kazneni prostor iskosa sa desne strane i pogodila suprotni ugao gola Almine Hodžić.

Šansu da smanji prednost Srbije imala je Melisa Hasanbegović u 63’ kada je bila najviša u skoku nakon centaršuta Amele Kršo iz kornera, ali je lopta otišla pored gola.

Marija Radojičić je u 69’ odlično prošla po lijevoj strani, odigrala povratnu loptu za Mirelu Tenkov koja postiže četvrti gol za reprezentaciju Srbije.

U 84’ Damjanović je u svom kaznenom prostoru oborila našu najbolju golgeterku Milenu Nikolić, a sutkinja Angelika Soeder dosudila je jedanaesterac. Penal je izvela Nikolić i pogodila za konačnih 2:4.

Bosna i Hercegovina-Srbija 2:4 (1:1)
Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Angelika Soeder (Njemačka).
Sudije asistenti: Ines Appelmann Sina Diekmann (Njemačka).
4. sudija: Almira Spahić (BiH).
Posmatrač suđenja: Sandra Ferre (Francuska).
Delegat: Tamar Chichinadze (Gruzija).

Golovi: 0:1 Violeta Slović (9’), 1:1 Merjema Medić (40’), 1:2 Mirela Tenkov (48’), 1:3 Jelena Čubrilo (54’), 1:4 Mirela Tenkov (69’), 2:4 Milena Nikolić (84’).

Žuti kartoni: Aida Hadžić, Zerina Piskić (BiH), Marija Radojičić, Marija Ilić, Nevena Damjanović (Srbija).

Bosna i Hercegovina: Almina Hodžić, Antonela Radeljić, Amira Spahić, Melisa Hasanbegović, Marija Aleksić, Aida Hadžić, Milena Nikolić, Alisa Spahić (86. Branka Bagarić), Selma Kapetanović (55. Eldina Ahmić), Amela Kršo, Merjema Medić (55. Zerina Piskić). Selektor: Samira Hurem.

Srbija: Milica Kostić, Vajda Oršoja (46. Biljana Bradić), Tijana Krstić, Violeta Slović (83. Nikoleta Nikolić), Nevena Damjanović, Jelena Čubrilo, Marija Ilić, Marija Radojičić, Milica Mijatović, Vesna Smiljković, Mirela Tenkov (78. Marija Vuković). Selektor: Goran Sretenović.

Nakon utakmice selektorka bh tima Samira Hurem je izjavila: „Znali smo kako igra Srbija i da je to kvalitetna ekipa, ali nismo imali pravi pristup u današnjem susretu. One su dale sve od sebe, mi nismo i sa takvim stavom nije moglo bolje. Čestitam protivniku na pobjedi. Igrali su odličan fudbal. Žao mi je što nismo ostali na trećoj poziciji u grupi.“

N/FS BIH