Damir Mulaomerović: ”Ja imam hrabrosti ići po rezultat s mladim igračima”

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u Svetom Martinu na Muri, Republika Hrvatska, nastavila je pripreme za kvalifikacijski ciklus za nastup na evropskom prvenstvu 2017. godine.

Najbolji košarkaši BiH u miru se pripremaju za kvalifikacije u kojima će snage odmjeriti s Rusijom i Švedskom.

Ekipi su se priključili svi igrači, a posljednji je stigao kapiten reprezentacije Mirza Teletović.

Selektor Damir Mulaomerović zadovoljan je prvim dijelom priprema u kojem su igrači dali svoj maksimum da izbore svoje mjesto u ekipi.

“Naporno je i teško, ali ovo su profesionalci koji na terenu daju svoj maksimum. Završili smo dio priprema u kojem smo kombinirali taktiku i fizičku pripremu.Nemam zamjerki prema igračima, sve je za sada idealno. Svi rade kako treba tako da ekipa u ovom trenutku izgleda odlično”,  izjavio je Mulaomerović novinarima u četvrtak poslije večernjeg treninga.

Mulaomerović naglašava da se u ovoj selekciji BiH nalaze igrači koji su budućnost bh. košarke, a koji će činiti okosnicu reprezentacije u narednom periodu.

“Ja imam hrabrosti ići po rezultat s mladim igračima, a vidjet ćemo koliko daleko možemo doći. U kvalifikacijama nipošto neće biti lako protiv selekcije kao što je Rusija, ali nikako ne treba potcijeniti ni Švedsku”, rekao je selektor.

Osvrnuo se i na pripremni turnir koji je BiH odigrala u Sloveniji, a na kojem je bh. selekcija izgubila od Belgije a zatim savladala Portugal.

“Zadovoljniji sam bio prvom utakmicom protiv Belgija iako smo izgubili. Taj meč smo igrali veoma umorni nakon teškog puta, a poraženi smo u zadnjim minutama nakon što smo primili dvije trojke. Svi su taj meč odigrali veoma dobro, pogotovo ako pogledamo koliko smo se vremena imali spremati. Sada je ekipa kompletna i mislim da će biti sve bolje – objasnio je.

Mulaomerović dodaje da je reprezentacija pri okončanju najbitnijeg dijela priprema, te da će u posljednjem dijelu priprema u Tuzli ekipa raditi najviše na taktici.

Selektorov poziv u posljednji minut odbio je naturalizovani plej Alex Renfroe, a Mulaomerović ističe da BiH bez njega može igrati jednako dobru košarku, međutim da će se osjetiti njegov izostanak na toj poziciji.

“Nemamo druge opcije, vjerujem da ostali igrači mogu nadoknaditi njegov izostanak”, zaključio je selektor BiH.

FENA