Svečanom ceremonijom otvorene XXXI Ljetne Olimpijske igre Rio 2016: Danas prvi nastupi bh. olimpijaca

U veličanstvenoj atmosferi i izuzetno interesantno osmišljenom programu, na jednom od najvećih i najpoznatijih svjetskih stadiona jutros rano po našem vremenu svečano su otvorene 31. po redu Ljetne Olimpijske igre Rio 2016.

Našu delegaciju na defileu predvodio je Amel Tuka noseći državnu zastavu, a pretpostavlja se da je TV prenos pratilo oko 2 milijarde gledalaca širom svijeta. Mada su organizatori izjavili da je sama ceremonija koštala i do 10 puta manje nego za prethodne Igre u Londonu 2012. godine, to se nije moglo primjetiti zahvaljujući maštovitoj koreografiji i porukama mira, ljubavi, tolerancije, prijateljstva koje su rano jutros po našem vremenu odaslane širom svijeta.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja rekordnih 11 sportista: atletičari Amel Tuka, Lucia Kimani, Hamza Alić, Kemal Mešić Mesud Pezer, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, plivači Mihajlo Čeprkalo i Amina Kajtaz, streljačica Tatjana Đekanović i judašica Larisa Cerić.

Najmlađe takmičarke u bh. olimpijskom timu nastupiće prve na igrama u Riju od predstavnika Bosne i Hercegovine.

Plivačica Amina Kajtaz koja će već danas (6. august) nastupiti u kvalifikacijama u trci na 100 metara delfin od 18 sati po našem vremenu.

Kajtaz je apsolutna rekorderka BiH, a status najbolje plivačice u državi potvrdila je ovog proljeća kad je osvojila pet zlatnih medalja i zabilježila tri državna rekorda.

Isti dan na borilište će izaći i devetnaestogodišnja Tatjana Đekanović iz Teslića. Najmlađi član bh. tima će od 13:30 sati nastupiti u kvalifikacijama u streljaštvu disciplina vazdušna puška.

Nakon što će djevojke Tatjana Đekanović u streljaštvu i Amina Kajtaz prve “probiti led”, u subotu uveče po našem vremenu nastupiće i bh. teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić u Rio de Žaneiru.

Prvi reket BiH Džumhur će na startu olimpijskog teniskog turnira odmjeriti snage sa Izraelcem Dudijem Selom i taj meč zakazan je za 20:30 sati po srednjeevropskom vremenu.

Sat i po kasnije, Mirza Bašić će istrčati na teren protiv Argentinca Huana Monaka (22:00 sati).

OK BIH/mondo.ba/BHF PRESS