U20: Pobjeda nad Bugarskom za četvrtfinale

Danas je naša muška U20 košarkaška reprezentacija odigrala posljednju utakmicu u okviru grupne faze na Europskom prvenstvu B divizije u Grčkoj.

Protivnik našim momcima je bila Bugarska koja je kao što smo ranije pisali direktni konkurent našoj selekciji za plasman u četvrtfinale.

Nakon prvih deset minuta naša ekipa je imala prednost od 10 poena pri rezultatu 24:14. U drugoj četvrtini Bugari su prednost smanjili za poen pa se na poluvrijeme otišlo sa rezultatom 38:29 za našu reprezentaciju.

U trećoj četvrtini naša ekipa je povećala prednost za tri poena pa su u posljednju dionicu susreta ušli sa 12 poena prednosti.

U prve četiri minute posljednje četvrtine naši momci prave seriju od 14:0 pa je prednost našeg tima 6 minuta prije kraja susreta iznosila 24 poena. Ipak do kraja susreta Bugari su donekle uspjeli smanjiti zaostatak pa je na kraju susreta rezultat glasio 74:58 za našu reprezentaciju.

Najefikasniji u našim redovima bio je Kenan Karahodžić sa 17 poena uz 10 skokova, 5 asistencija i tri ukradene lopte. Poen manje je ubacio Imran Polutak uz 6 asistencija i 4 skoka. Milan Lužaić je dodao 13, a Markus Lončar 10 poena.

Ovom pobjedom naša reprezentacija završila je nastup u grupnoj fazi kao drugoplasirana ekipa grupe D uz omjer tri pobjede i jedan poraz i za protivnika u četvrtfinalu će dobiti prvoplasiranu ekipu grupe C.

Za prvo mjesto u grupi C odlučivao je međusobni duel Grčke i Velike Britanije koji je bio na rasporedu od 17:45 sati. Grčka je bila uspješnija od Velike Britanije sa rezultatom 82:61 i tako kao prvoplasirana ekipa grupe C u 1/4 finalu sastati će se sa našom reprezentacijom.

Susret Grčka –  Bosna i Hercegovina je na rasporedu u petak (22.07.) sa početkom u 17:45 sati.