Ženska U20 reprezentacija putuje na Europsko prvenstvo A divizije u Portugal

Danas je u hotelu ‘Hollywood’ predstavljena ženska U20 reprezentacija koja učestvuje na prvenstvu A divizije u Portugalu od 9. do 17. jula.

Na početku konferencije za novinare okupljenim predstavnicima medija se obratio generalni sekretar KSBiH Dubravko Barbarić.

“Ovo je historijski nastup naše U20 selekcije na prvenstvu A divizije, koje će se održati u Portugalu. Djevojke danas putuju, pa smo iskoristili ovu priliku da upoznamo javnost s ovom reprezentacijom. Kažem da je nastup historijski jer su naše djevojke prošle godine po prvi put izborile nastup u jednoj A diviziji. Drago mi je da postoji interes novinara i nadamo se da će interes biti sve veći kada je u pitanju ženska košarka, jer pored uspjeha muške košarke, imamo se čime pohvaliti i u ženskoj kategoriji. U Savezu dajemo jednak tretman i muškoj i ženskoj košarci.”

Nakon generalnog sekretara, novinarima se obratila i Mara Lakić, selektorica reprezentacije.

“Jedan dio priprema smo odradili na Kozari i mislim da smo to dobro odradili. Drugi dio priprema je bio u Tuzli, odigrale smo dvije utakmice s Crnom Gorom, jednu smo pobijedile i jednu izgubile. Posljednjih nekoliko dana boravimo u Sarajevu, gdje smo odigrale četiri kontrolne utakmice. Ostvarile smo dvije pobjede i dva poraza, a kada bismo imale takav učinak na prvenstvu, ostanak u A diviziji bi bio zagarantovan.”

“Nažalost, moram da kažem da je izbor ovih djevojaka, koje su dospjele među 12 možda i neka prirodna selekcija, jer smo imali peh da su nam se tri plejmejkera povrijedila. Ipak, uspjeli smo naći alternativu i bez obzira na ovu situaciju, mislim da je realno ostati u A diviziji, što nam je i cilj. Imamo tešku grupu, a na početku igramo protiv domaćina Portugala. Sigurno ćemo u svaku utakmicu ulaziti sa željom da pobijedimo. Tu prvu utakmicu ćemo pokušati riješiti u našu korist.”

“Moram da kažem i da je Poljska nezgodan protivnik, a poslije toga nam dolazi Španija, koja je europski prvak. Bez obzira na sve utakmice u grupi, zbog sistema takmičenja, najbitnija će nam biti utakmica nakon grupne faze, koja će odlučiti za šta ćemo se boriti – za plasman od prvog do osmog mjesta ili za opstanak, tako da nam je ta utakmica najvažnija.”

“Mi svakako očekujemo da ćemo imati šansu odmah protiv domaćina i da ćemo je iskoristiti, jer je psihičko opterećenje sigurno na njima. Gledali smo neke snimke njihovih utakmica i vidjeli smo da imamo šanse. Poljska je isto tako ekipa koja konstitucijom nije jača od nas, no ima više iskustva od nas. Ipak, vjerujem da će djevojke dati maksimum u svim utakmicama. Španija je ekipa koja je prvak Europe, no i tu je došla smjena generacija. Mnogi su nam rekli da je naša grupa – grupa smrti, no djevojke su hrabre i vjerujemo u sebe.”

Nakon selektorice, novinarima se obratila i kapitenka reprezentacije Anđela Delić.

“Trenerica je već rekla dosta toga. Na Kozari smo dobro odradili taj kondicioni dio, a onda je na red došla Tuzla. Tu smo te utakmice dobro odradile iako nismo mnogo radile s loptom do tada. Zaista smo zadovoljni kako smo podnijeli napor u Sarajevu, jer smo igrali dvije utakmice dva dana zaredom. Što se tiče atmosfere, zadovoljni smo jer smo već nekoliko godina zajedno. Vjerujem da će na prvenstvu sve zavisiti od nas, jer smo ekipa koja može dobiti svakoga. Želimo svima da dokažemo da mogu računati na nas i da Bosna i Hercegovina ima igrače koji mogu igrati na europskom i svjetskom nivou.”

Za reprezentaciju BiH će igrati: Nikolina Delić, Anđela Delić, Melisa Brčaninović, Lejla Omerbašić, Tamara Brčina, Jovana Marković, Sara Borić, Žeklina Milošević, Vanja Vasilić, Nikolina Zubac, Naida Glotić i Nedžla Kovačević.

Naša reprezentacija se nalazi u grupi A zajedno sa prvim favoritom turnira i aktuelnim prvakom selekcijom Španije, domaćinom te Poljskom.

Raspored utakmica naše reprezentacije u okviru grupe A:
9. juli: BiH – Portugal (21:45h)
10. juli: BiH – Poljska (19:30h)
12. juli: BiH – Španija (19:30h)

BHF PRESS/Sport1/Klix