Bosna i Hercegovina pobjednik Kirin Kupa!

Reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je Kirin Kup, turnir koji je održan u Japanu.

U finalu su izabranici Mehmeda Baždarevića na Suita stadionu u Osaki pobijedili domaću selekciju sa 2:1, a kao i u polufinalnom meču protiv Danske dvostruki strijelac je bio Milan Đurić.

Već u 2’ naš tim je imao odličnu priliku kada je Đurić pokušao glavom, a Nishikawa je zaustavio njegov udarac. Deseti minut susreta donio je šansu Hajrovića koji se oslobodio čuvara i pokušao sa ivice šesnaesterca, ali je golman Japana ponovo bio na visini zadatka i lopta je izbačena u korner.

Uzvratio je Japan u 13’ preko Okazakia, ali ovaj put se istakao golman bh tima Ibrahim Šehić. U 15’ još jedna dobra akcija domaćeg sastava, a Kiyotake pogađa prečku.

Poslije kornera koji je izveo Hajrović u 18’ Vrančić je pokušao glavom na drugoj stativi, ali je Nishikawa još jednom sjajno intervenisao.

Odlično je nakon prodora po lijevoj strani u 24’ Bekić pronašao Hajrovića u šesnaestercu protivnika, ali ofanzivni fudbaler se spetljao i ostalo je 0:0. Odmah je japanski tim krenuo u kontru koja je donijela priliku, no Cocalić je bio priseban i izbacio loptu u korner.

Japanci su poveli sa 1:0 u 28’. Usami je ušao u naš kazneni prostor, odigrao povratnu loptu za Kiyotakea koji sa pet metara šalje loptu iza leđa Ibrahima Šehića.

Samo dvije minute poslije naš tim je izjednačio. Prvo je pokušao Hodžić glavom, Nishikava je kratko odbio loptu, na nju je natrčao Milan Đurić i nije mu bilo teško da postigne pogodak.

statistika_BIHvsJPNFiniš prvog poluvremena donio je još jednu šansu za Japan, ali naša odbrana je uspjela da izbaci loptu nakon prodora i šuta Usamia. U sudijskoj nadoknadi Medunjanin je snažno šutirao iz slobodnog udarca sa oko dvadeset metara i pogodio je prečku japanskog gola, nakon čega je sudija označio kraj prvog perioda igre.

Domaći tim je u 48’ zaprijetio preko Asanoa, a Bekić je prevovremeno intervenisao i lopta se odbila u korner.

U 65’ Baždarević je u igru uveo Stevanovića umjesto Duljevića. Taj potez se odmah isplatio jer je krilni fudbaler u prvom kontaktu sa loptom sjajno asistirao Đuriću za prednost bh tima.

Armin Hodžić je nakon dodavanja Stevanovića u 74’ iz povoljne pozicije poslao loptu pored gola. Japan je sljedeći opasan pokušaj imao u 87’, ali je Cocalić izblokirao šut Kobayashia. U sudijskoj nadoknadi utakmice Hodžić je imao dobru šansu, no nije se najbolje snašao pred golom Japanaca. U sljedećem napadu odlična prilika za domaći tim kada je Kiyotake šutirao preko gola.

Ostalo je 2:1 za Bosnu i Hercegovinu i osvojen je Kirin Kup. U finalnom susretu prve minute u dresu naše reprezentacije zabilježili su Almir Bekić, Filip Arežina i Aleksandar Kosorić.

U susretu za treće mjesto Danska je pobijedila Bugarsku sa 4:0. Za najboljeg igrača i strijelca turnira proglašen je naš napadač Milan Đurić koji je postigao 4 gola na Kirin Kup-u.

N/FS BIH