Sušić: Ovo nije ni prva ni zadnja greška sudija

U noći sa subote na nedjelju, na Areni Pantanal u Ciuabi, reprezentacija BiH je poražena od Nigerije sa 0:1 u drugom kolu grupe F Svjetskog prvenstva.

U 20' Edin Džeko postiže pogodak za naš tim, ali su sudije signalizirale ofsajd. Džeko u 24' ima odličnu priliku, a par minuta poslije Pjanić pokušava sa distance, ali oba puta golman Nigerije Enyeama brani.

Nigerija je povela u 29’ golom Petera Odemwingiea. U finišu prvog poluvremena Džeko je imao još priliku nakon dodavanja Pjanjića, ali je šutirao preko gola.

U drugom poluvremenu rezultat se nije mijenjao, a najbolju priliku je imao ponovo Edin Džeko u sudijskoj nadoknadi kada je pogodio stativu.

Ovim porazom naša reprezentacija je izgubila šanse za plasman u narednu rundu Mundijala.

Rekli su mi da nije bilo ofsajda kada je Džeko dao gol, ali to nije ni prva ni zadnja greška sudija ovdje, rekao je Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na oficijelnoj FIFA press konferenciji nakon poraza BiH od Nigerije u Kujabi (0:1), javio je specijalni izvještač Anadolu Agency (AA) iz Brazila.

"Da li je bilo faula na Spahiću kada smo primili gol? Sudija ga nije svirao, što znači da nije bilo prekršaja", poručio je Sušić. "Uslovi za igru po velikoj vrućini su bili nenormalni. Teren je bio katastrofalno loš. Međutim, bio je loš i za nas i za protivnika. Naša ekipa je tehnički jaka i kada ima dobar teren može više da pruži. Teren je bio prepreka i nama i Nigeriji."

Sušić priznaje i da bi "poništeni gol vjerovatno okrenuo tok utakmice", ali kaže i da je na kraju Nigerija zasluženo pobijedila.

"Bila je utakmica kako smo i pretpostavljali, otvorena. Puno šansi, nismo ni jednu iskoristili, pogotovo ovu u zadnjem minutu. Igračima nemam puno toga za zamjeriti. Činjenica je da kada naši najbolji pojedinci igraju dobro da pobjeđujemo", pričao je Sušić. "Nisam bio nešto specijalan zadovoljan ni igrom protiv Argentine, kao ni večeras. No, nemam nikome ništa da prigovorim na odnosu ka igri. Svi naši igrači sada su utučeni i razočarani, jer smo ispali sa Svjetskog prvenstva."

Početni tim, koji je iznenadio mnoge sa Šunjićem i Medunjaninom, Sušić je prokomentarisao sljedećim riječima: "Bio sam u dilemi koga da stavim na mjesto stopera. Kolašinac u svom klubu igra kao lijevi bek. Sada ga vraćati na stopera… Odlučio sam se za Šunjića. Momak je veoma korektno odradio posao."

"Izgubili smo večeras od dobre ekipe. Iznenadili su nas koliko su brzi i okretni. Nigerijci imaju velike šanse da uđu među 16 najboljih ekipa", smatra Sušić.

Posljednji susret na SP naša reprezentacija će odigrati protiv Irana 25. juna u 18 sati po srednjoevropskom vremenu.

N/FS BIH / AA