Bh. odbojkaši na krovu svijeta: Zlatni momci u BiH donose još jedno najsjajnije odličje

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci savladala je Brazil sa 3:1 setovima u finalu Svjetskog prvenstva koje je danas završeno u poljskom Elblagu.

U uvodnim minutama prvog seta današnjeg susreta bh. odbojkaši su gubili u nekoliko navrata. Međutim, nakon što su pronašli ritam, Brazilci su morali potpisati kapitulaciju u poraženi su rezultatom 25:22.

Slično je krenuo i drugi set finalu Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci. Ali, ovaj put Brazil je došao do izjednačenja nakon 25:20 u drugom setu.

U trećem setu, bh. odbojkaši su se ponovo vratili u susret i još jednom potvrdili da su najbolji na svijetu. Za razliku od prva dva seta, u trećem su na startu poveli sa 5:0. Na kraju seta rezultat je glasio 25:7 za BiH.

U četvrtom najneizvjesnijem setu, ispostavit će se i finalnom u današnjem susretu, bh. odbojkaši su stigli su do još jednog zlata. Bilo je 28:26 za izabranike Mirze Hrustemovića.

Nakon paraolimpijskog i evropskog zlata, najtrofejnija bh. reprezentacija u našu zemlju donosi i trofej svjetskog prvaka.

Do susreta protiv Brazila, bh. odbojkaši su odigrali tri susreta u grupnoj fazi koje su riješili bez većih problema. Prvo je "pao" Kazahstan sa 3:0 u prvom kolu. Nakon toga istim rezultatom poraženi su Brazil i Hrvatska.

U četvrtfinalu, naši odbojkaši savladali su Njemačku sa 3:1 što je, ispostavit će se, jedini susret u kojem su izabranici Mirze Hrustemovića izgubili set.

Nakon Nijemaca, uslijedilo je polufinale protiv Egipta i pobjeda od 3:0.

Za reprezentaciju BiH su nastupili Sabahudin Delalić (kapiten), Asim Medić, Dževad Hamzić, Adnan Manko, Safet Alibašić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Benis Kadrić, Adnan Kešmer, Ermin Jusufović i Muhamed Kapetanović. Selektor ekipe je Mirza Hrustemović.

Klix