Katastrofa mlade reprezentacije BiH u Zenici, Španci pobijedili 6:1

Na Bilinom Polju u Zenici je mlada nogometna reprezentacija BiH odigrala šestu kvalifikacijsku utakmicu u okviru Grupe 4 za odlazak na Evropsko prvenstvo 2015. godine u Češkoj protiv mlade selekcije Španije.

Crvena furija je nanijela težak poraz našoj selekciji pobijedivši rezultatom 6:1.

U ovoj utakmici je mlada reprezentacija BiH tražila pobjedu kojom bi se uključila u borbu za drugu poziciju u Grupi 4, dok su Španci stigli u Zenicu s namjerom da pobijede i tako osiguraju prvu poziciju u grupi. U prvom kvalifikacijskom susretu ove dvije reprezentacije Španci su pobijedili rezultatom 3:2. 

Prva prilika za naš tim selektora Vlade Jagodića zabilježena je u 2. minuti nakon kornera koji je izveo Grahovac, kada je neprecizno šutirao Krunić. Koliko su opasni Španci vidjelo se u 7. minuti kada je Muniain pogodio stativu. Lijepu priliku su gosti imali u 11. minuti, ali Niguet nije pogodio iz slobodnog udarca. Dvije minute kasnije je šutirao Deulofeu, a golman Jajalo je zaustavio njegov udarac. 

Igrala se 15. minuta kada je Prcić nakon dodavanja Zakarića sjajnim šutem pogodio mrežu španskog golmana Pacheca. 

Četiri minute kasnije se u prilici ponovo našao Deulofeu, ali je Jajalo ponovo bio na visini zadatka. Španci su u 33. minuti došli do poravnanja rezultata, Deulofeu je ubacio loptu u peterac, dodirnuo ju je Morata, a u gol ju je na kraju nesretno skrenuo Barišić. U 36. minuti Carvajal je šutirao neprecizno ka golu Jajala. 

Sporan trenutak u prvom poluvremenu je zabilježen u 40. minuti utakmice. Niguez je namjerno glavom udario Mešanovića, a danski sudija Jakob Kehlet je, umjesto da isključi španskog igrača, pokazao žuti karton i njemu i Mešanoviću. 

U 44. minuti su Španci došli do preokreta nakon greške Kovačevića, a strijelac je bio Torres. 

U samom finišu prvog poluvremena Kehlet je dosudio jedanaesterac za Španiju, a u gol ga je pretvorio Morata. Španci su nakon prvih 45. minuta vodili sa 3:1.

Drugo poluvrijeme je počelo prilikom za Deulofeua, čiji je udarac zaustavio naš golman Jajalo. Isti je igrač u 54. minuti pogodio stativu. Kada već nije mogao postići pogodak, Deulofeu je asistirao Muniainu, koji je postigao četvrti gol za Špance.

Gostujuća reprezentacija je u 65. minuti povela sa 5:1. Deulofeu se ponovo poigrao sa našom odbranom i uposlio Torresa, koji je savladao Jajala.

Kovačević je četiri minute kasnije u šesnaestercu oborio Moratu, sudija je dosudio jedanaesterac, a Deulofeu je svoju sjajnu partiju krunisao pogotkom i tako postavio rezultat na 6:1 u korist Španaca.

Isti je igrač mogao do drugog pogotka na ovoj utakmici u 74. minuti utakmice, pobjegao je našim defanzivcima, ali je njegov udarac izblokiran na gol liniji. 

U finišu je Hajrović šutirao glavom, kao i izuzetno opasni Delulofeu na drugoj strani direktno iz kornera, ali se rezultat nije mijenjao. Ostalo je 6:1 za Špance, koji su zasluženo upisali visoku pobjedu i tako s maksimalnim brojem bodova iz pet susreta osigurali prvo mjesto u Grupi 4. Crvenu furiju očekuju još tri utakmice.

U okviru kvalifikacija u Grupi 4 mlada reprezentacija BiH će odigrati još dva susreta, 4. i 9. septembra 2014. godine, kada će gostovati Austriji i ugostiti Mađarsku.

Tabela Grupe 4:
1. Španija 5 (utakmica) 15 (bodova)
2. Austrija 4 9
3. Mađarska 5 6
4. BiH 6 6
5. Albanija 6 3

Klix