Dragan Marković: Naše vrijeme tek dolazi

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom u Nišu završila je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2014. u Danskoj.

Izabranici selektora Dragana Markovića su u posljednjem kolu grupe 7 kvalifikacija poraženi od Srbije sa 30:23 (13:12).

Bh. rukometaši kvalifikacije su okončali na posljednjem mjestu u grupi s jednim bodom, dok je Srbija večerašnjom pobjedom ovjerila prvo mjesto i plasman na EP.

Podmlađeni bh. tim pružio je dobar otpor favoriziranim rukometašima Srbije, posebno u prvom poluvremenu i na početku drugog dijela kada je držao rezultatski priključak, a u jednom trenutku imao i minimalno vodstvo.

No, u finišu su domaći rukometaši preuzeli kontrolu, iskoristivši greške u napadu bh. ekipe te serijom golova u 42. minuti došli do ubjedljive prednosti koju su sačuvali do kraja meča. 

Najefikasniji igrači bh. reprezentaciji bili su Faruk Vražalić sa pet i Muhamed Toromanović sa četiri gola, dok su selekciju Srbije predvodili Filip Marjanović sa sedam i Momir Ilić sa pet pogodaka.

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Dragan Marković, nije bio nezadovoljan porazom od Srbije 30:23 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Marković je nakon utakmice čestitao Srbiji na zasluženoj pobjedi, ali je istakao da vrijeme reprezentacije Bosne i Hercegovine tek dolazi u narednom periodu.

"Čestitke reprezentaciji Srbije na zasluženoj pobjedi. Bili su bolji u drugom poluvremenu. Čestitao bih Ljubi na vrhunskoj utakmici i igri na 5-1 odbranu u Rusiji. Bila je to vrhunski postavljena igra. Srbija je ušla rasterećeno. Mi nismo imali sreće u kvalifikacijama. Nakon Njemačke u baražu za Svjetsko prvenstvo, sedam ili osam igrača nam je otišlo u Katar i Arabiju, pa sam bio primoran da pravim novu reprezentaciju. Na putu smo sazrjevanja. Ružno je reći da si zadovoljan kada izgubiš sedam razlike, ali mogu biti nakon poraza u Srbiji i Rusiji. Naše vrijeme dolazi u naredne dvije ili tri godine ako nastavimo sa ovim kontinuitetom. Srbiji puno sreće. Hvala Srbiji na vrhunskom domaćinstvu od hotela do dvorane", rekao je selektor Marković nakon meča.

Zadovoljan je nakon meča bio i naš golman Benjamin Burić, koji je sa 12 odbrana bio među najboljim igračima naše reprezentacije u ovom susretu.

"Čestitam protivniku na zasluženoj pobjedi. Došli smo u Srbiju da dokažemo da možemo da se borimo sa velikim reprezentacijom kao što je Srbija. To smo uspjeli u prvom poluvremenu, ali u nastavku je falilo par igrača u rotaciji da zadržimo tempo. Iskontrirali su nas i zasluženo pobijedili", rekao je Burić

FENA/SportSport