U velikom stilu do Eurobasketa

alt

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine velikom pobjedom okončala je kvalifikacije za Eurobasket. Naši su potvrdili prvo mjesto u grupi pobjedom nad Rumunijom, bilo je 93:58 (25:12, 32:12, 21:20, 15:14).

Nezaboravno prvo poluvrijeme odigrali su naši fenomenalni košarkaši. Nakon prvih dvadeset minuta rezultat je bio u savremenoj košarci rijetkih trideset poena razlike, tačnije, bilo je 57:24. 

Sve je u našoj igri funkcionisalo besprijekorno. Inspirisani Teletović, motivisani Wright, raspoloženi Đedović i ostali reprezentativci, od utakmice su napravili istinski spektakl a susret je u pojedinim momentima više ličio na egzibiocioni šou program, nego na ozbiljnu, kvalfikacijisku utakmicu. 

Sjajno poluvrijeme Teletović je okončao sa trineast poena, a dobro su ga pratili Đedović sa dvanaest i Wright sa deset poena. Uz standardno visok procenat šuta, neobično dobro je funkcionisao i skok. S igrom iz večerašnjeg prvog poluvremena, bh. tim uvjerljivo bi vodio i protiv mnogo jačih protivnika. 

Već nakon uvodna dva perioda, bilo je jasno da će Acini Zmajevi pobjedom okončati kvalifikacije i na briljantan način zadržati prvo mjesto u grupi.

Prelijepa priča nastavljena je i u drugom dijelu. Naši su ”cijepali mrežice” iz svih pozicija a igrači s klupe sjajno su koristili ukazano povjerenje. 

Atraktivna igra i rano riješeno pitanje pobjednika, otvorili su i gostima više prostora za poene pa je treći period naš tim dobio sa samo jednim poenom razlike. Na odmor pred posljednju četvrtinu otišlo se sa velika 34 poena prednosti premda je u pojedinim momentima trećeg perioda bilo i po 40 poena razlike. 

I gostujući selektor pružio je priliku igračima koji su dosad bili u drugom planu, a utakmica je lagano ulazila u nezanimljivi finiš. Gledaoci u dvorani veću pažnju usmjerili su na praćenje rezultata iz Londona gdje su naši zlatni reprezentativci u sjedećoj odbojci nezaustavljivo jurili ka olimpijskom zlatu.

Inače, publika u dvorani Mirza Delibašić briljantno je bodrila naš tim na svim utakmicama kvalifikacija mada je Skenderija večeras bila zaista ispunjena do posljednjeg mjesta. 

Sama utakmica, mirno je privedena kraju uz konačan uvjerljiv trijumf bh. reprezentacije.

Najefikasniji u našem timu bio je Teletović sa 15, dok su Đedović, Mitrović i Wright ubacili po 12. 

Kvalifikacije su završene u velikom stilu, selektor Petrović i njegov tim vodili su našu reprezentaciju do neočekivanih uspjeha i zaslužuju naiskrenije čestitke za sve što su uradili proteklih sedmica.

Radiosarajevo.ba