Velika pobjeda u Tbilisiju

alt

Maestralna košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine slavila je veliku pobjedu u Tbilisiju nad domaćom selekcijom Gruzije i tako već obezbijedila plasman na završnicu u Sloveniji naredne godine. Rezultat je bio 103:107 (16:20, 27:20, 31:32, 29:35).

Bila je to sjajna utakmica najboljeg bh. košarkaškog tima koji je pokazao da se može nositi i sa iznimno kvalitetnim reprezentacijama kao što je sigurno Gruzija.

Vrlo dobro prvo poluvrijeme naše selekcije sjajnom je partijom obilježio sve bolji Zackary Wright koji se u još uvijek aktuelnim kvalifikacijama, pokazao kao istinsko pojačanje za bh. tim. Naš tim odavno nije imao tako igrački raznovrsnog organizatora igre kadrog da prelomi utakmicu u najtežim trenucima. Prvi dio igre ,Amerikanac s bh. pasošem pogodio je skoro polovinu poena našeg tima premda je izostao kvalitetan dodavački i skakački učinak (17 poena, 1 skoka, 1 asistencija). 

Prvenstveno zahvaljujući njegovoj dobroj partiji, i solidnoj dionici Ante Mašića, naši su imali aktivan rezultat, povremeno i vodili ali su domaći krajem poluvremena napravili pritisak vrativši prednost na svoju stranu. Briljirao je Zaza Pachulia sa 12 poena i čak 9 skokova, a selektor Petrović nije imao defanzivno rješenje za najboljeg gruzijskog košarkaša. 

Na odmor se otišlo s prednošću domaćina, bilo je 43:40.

Pravo ispucavanje vidjeli smo na obje strane početkom drugog poluvremena. Igrali su naši sjajno. Kontrole skoka nije bilo ali pogađali su skoro svi naši igrači. Eksplodirao je i Elmedin Kikanović, dodavački popravio Teletović i rezultat je konstantno bio u egalu. 

Do problema dolazi četvrtom ličnom greškom Wrighta. Njegovo mjesto zauzima Avdibegović, a do igre dolazi i Teletović koja pogađa nekoliko vezanih dalekometnih šuteva. Na novi odmor odlazi se kod rezultata 74:72 za Gruzijce, premda su naši u posljednjih dvadesetak sekundi trećeg perioda imali četiri poenaviška i napad za povećanje vodstva.

Završni period sjajno otvara Đedović koji trojkom vraća prednost na našu stranu. Tricu je pogodio i Avdibegović koji je kvalitetno zamijenio Wrighta. Kod rezultata 78:78 sudije sviraju namjerni fau Mašiću. Naši su lagano ulazili u probleme s ličnim greškama ali je šut i dalje služio izvanredno. Prednost je često mijenjala vlasnika a publika u prepunoj dvorani u glavnom gruzijskom gradu, sjajno je bodrila svoju reprezentaciju.

Pet minuta prije kraja, Teletović i Kikanović vode naš tim na pet razlike a domaći selektor poziva prijeko potrebnu minutu odmora.

Nije to mnogo pomoglo domaćima koji nastavljaju s nervoznom partijom u napadu, Avdibegović sjajno trči kontranapad i naši su već na +7. Problemi s ličnim greškama u potpunosti preuzimajukontrolu nad igrom našeg tima jer su svi ključni igrači tri minute prije kraja bili na jedan faul do isključenja. Preuzeo je tada sjajniTeletović odgovornost i u dva navrata iznudio prekršaje na šutu za tri poena promašivši samo jedno bacanje. 

Približili su se potom Gruzijci na tri koša razlike alinepogriješivi Ante Mašić pogađa novu tricu za šest razlike dvijeminute prije kraja. 

Nizom sumljivih sudijskih odluka, naš tim u posljednji minut ulazi s minimalnom prednošću (98:99). 

Danas briljantni Wright 39 sekundi prije kraja hvata loptu u napadu, nudi Đedoviću sjajnu asistenciju koji pogađa pod faulom. Na drugoj strani, Markoishvili pogađa tricu i vraća prednost svom timu, 28 sekundi prije kraja Gruzijci su poveli, bilo je 103:102. 

Štafetnu palicu u tom momentu ponovo preuzima Teletović koji pogađa šut sa sedam metara i prednost je ponovo na strani Zmajeva.

Promašio je potom Pullen, Teletović uhvatio loptu a potom pogodio dva slobodna bacanja. Gruzijci ponovo nervozno i ishitreno promašuju, i to je bilo to – Bosna i Hercegovina jepobijedila i ostvarila plasman na Eurobasket u Sloveniji.

Najbolji u našem timu bio je Teletović koji je proigrao kad je bilo najpotrebnije, a pratio ga je ponovo sjajni Zack Wright s briljantnim prvim poluvremenom. Mirza je ubacio 25, a Zackary 23 poena.

Naredni meč naši košarkaši igraju u subotu protiv Rumunije u Skenderiji od 20:00 sati.

Radiosarajevo.ba