Jagodić: Nijemcima je suludo prijetiti, ali tražit ćemo svoju šansu

Mlada reprezentacija BiH danas otputovala u Ingolštat

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je otputovala u Ingolštat, gdje će u četvrtak s početkom u 20 sati igrati treću utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2013. godine. U prethodne dvije pobijedili smo San Marino (3:0) i remizirali u Bjelorusiji (1:1).

Kako kaže selektor Vlado Jagodić, dosadašnji tok priprema protekao je u marljivom radu fudbalera, s tim što ekipa ipak nije bila pošteđena problema. Josip Kvesić ima povredu zadnje lože i njegov put u Njemačku je neizvjestan. Muhamed Bešić cijeli jučerašnji dan proveo je rješavajući problem oko pasoša, ali njegovo učešće u utakmici s Nijemcima ne bi trebalo doći u pitanje.

– Zadovoljan sam urađenim. Momci su raspoloženi i gaje optimističan duh. U Njemačku idemo rasterećeni jer nemamo šta izgubiti, a možemo puno dobiti. U takvoj igri možemo najviše pružiti – kaže Jagodić.

Nijemci su velesila i apsolutni favorit grupe. Iako nije lišen ambicija da im pokuša otkinuti komadić plijena, Jagodić tvrdi da bi bio zadovoljan da se ponovi dobra igra iz duela s Bjelorusima.

 – Nema razloga da je ne ponovimo, jer u ovoj ekipi se nema šta puno mijenjati. Kroz kontinuitet ćemo igrati sve bolje. Nadam se da ćemo se Nijemcima dobro suprotstaviti. Oni jesu favoriti i suludo im je prijetiti, ali to je igra 11 na 11 u kojoj se sve može desiti. Igrat ćemo disciplinovano, spremni da se suprotstavimo njemačkom načinu igre. Bio bih prezadovoljan bodom, ali treba biti realan i kroz tu realnost tražiti šansu – ističe Jagodić.

Podršku selekciji dao je kompletan stručni štab A tima BiH, koji je jučer posmatrao jutarnji trening.

U ekspediciji će biti i trojica naknadno pozvanih igrača, Mario Kvesić iz Širokog Brijega, Damir Zlomislić iz GOŠK-a i Jasmin Mešanović iz Slobode. Osim ovog meča u četvrtak još igraju Grčka – San Marino, dok se u petak sastaju Kipar – Bjelorusija.

Direktan prijenos

Jagodić je izrazio zadovoljstvo što će utakmicu iz Ingolštata direktno prenositi BHT1.

– Presretan sam što će naš narod imati priliku vidjeti nas na djelu. To će mnogo značiti našim fudbalerima – rekao je Jagodić.

Tabela grupe 1: 
1. Njemačka 3 3 0 0 12:1 9
2. BiH 2 1 1 0 4:1 4
3. Bjelorusija 3 1 1 1 4:4 4
4. Grčka 2 1 0 1 4:3 3
5. Kipar 3 1 0 2 7:6 3
6. San Marino 3 0 0 3 0:16 0

(Avaz)