Mile Ilić: Reprezentaciji BiH nisam rekao "ne"

Poziv me je iznenadio, ali ništa neću odlučivati dok ne razgovaram s ljudima iz KSBiH, kaže košarkaš beogradskog FMP-a • Rođen u Tuzli, igrao za Srbiju

alt

Hoće li košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine prije nastupa na Evropskom prvenstvu u Litvaniji krajem avgusta dobiti značajno i neočekivano centarsko pojačanje?

Mile Ilić, centar o čijem potencijalu dovoljno govori to što je prije pet godina stigao do NBA lige te 2006. nosio dres reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvo u Japanu, dobio je ponudu Košarkaškog saveza BiH da se priključi selekciji države u kojoj je rođen.

Teška odluka

U razgovoru za naš list centar beogradskog FMP-a kaže da su sve opcije otvorene i da će, vjerovatno, sačekati kraj sezone pa konačnu odluku donijeti nakon sastanka sa predstavnicima KSBiH.

– Sa mnom je nedavno kontaktirao generalni sekretar Saveza Harun Mahmutović. Kratko smo razgovarali, rekao mi je da mi ostavlja neko vrijeme da razmislim i od tada se nismo čuli.

Poziv me je prilično iznenadio, jer sam ranije igrao za Srbiju, a i obaveze u klubu su velike pa nemam kad da se skoncentrišem na nešto drugo izuzev na utakmice FMP-a. Za sada, moj odgovor nije ni “da” ni “ne” – kaže Ilić (216 centimetara).

Dvadesetšestogodišnji igrač u startu priznaje da eventualna odluka o promjeni sportskog državljanstva neće biti lagana.

– Kao mladi igrač, maštao sam o reprezentaciji Jugoslavije, odnosno sada Srbije. Istina, sada je ovdje jaka konkurencija, tu su Kosta Perović, Miroslav Raduljica i ostali, ali svaka odluka u kojoj se definitivno odričeš snova, mora biti teška. Zato kažem, ako se nešto i desi, tome će prethoditi zaista ozbiljan razgovor – ističe Ilić.

Počeo zbog sestre

Košarkaški put Ilić je počeo u beogradskom Partizanu, gdje je stigao iz rodnog Priboja, mjesta udaljenog tridesetak kilometara od Tuzle.

– Moji roditelji i danas žive u Priboju, a košarku sam počeo trenirati zbog sestre Slavice, koja je igrala u Jedinstvu iz Tuzle. Kada je prešla u Partizan, mene je povukla sa sobom – objašnjava Ilić.

Definitivnu afirmaciju stekao je u FMP-u, s kojim je dva puta bio prvak regionalne NLB lige. Od ove sezone ponovo je u ovoj ekipi nakon što je promijenio nekoliko inozemnih klubova (Nju Džersi nets – NBA, Lokomotiv – Rusija, Kahasol – Španija), ali i imao dosta problema sa povredama.

– Sada je sve onako kako treba, mislim da to pokazuju i moje igre – rekao je Ilić, čiji prosjek u Superligi Srbije iznosi 14,9 poena i 5,6 skokova.

Vardinim stopama

Odluči li Mile Ilić da potpiše dokument o promjeni sportskog državljanstva, konačnu odluku donijet će Međunarodna košarkaška federacija (FIBA).

U KSBiH računaju da bi mogli dobiti pozitivno mišljenje KS Srbije, što bi pomoglo da FIBA prihvati zahtjev. Na sličan način bh. reprezentaciju je prije dvije godine pojačao Ratko Varda.

NBA je skup biznis

Ilićeva NBA avantura trajala je samo sezonu (2006/2007), u kojoj je sakupio pet nastupa za Nju Džersi netse i još devet u klupskoj filijali Koloradu u Razvojnoj NBDL ligi. Netsi su ga prethodno izabrali na NBA draftu 2005. godine (43. izbor druge runde).

– Imao sam nesreću da se povrijedim. Oporavak nije tekao onako kako je bilo planirano, a u NBA nemaju previše strpljenja. NBA je skup biznis i, ako nisi spreman, odmah se ide dalje i traži novi igrač – opisao je Ilić svoje iskustvo u najjačoj svjetskoj ligi.

(Avaz)